АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕРИ БЕЛЧЕВ: ЛИМИТЪТ ЗА ВЪНШЕН ДЪЛГ ДОГОДИНА Е 10-12 МЛРД ЛЕВА, СЛЕД К-19 ПЕНСИИТЕ ЩЕ ПАДНАТ

Валери Белчев
02.12.2021 / 13:05

Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г.

Това заяви министър Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook.

Той отговори на критиките, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да го предложи.

„Това, че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще направят с него”, заяви Валери Белчев.

И подчерта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили. „Нямаме правото да ги чакаме”, каза Белчев. Той обаче обясни, че е прегледан списъкът на договореното между партиите и финансовото министерство е включило тези договорки в проектобюджета.

Ако базовата пенсия стане 370 лв., с ковид надбавката тя ще се увеличи с 60 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай ще бъде вземана пенсия от 370 лв, каза той с уточнението, че засега поне за първите 6 месеца на 2022 година ще има мерки за подкрепа заради пандемията от COVID-19.

А 370 лв. е по-висока пенсия от досегашната, ако махнем коронасубсидията от 120 лв. към всяка пенсия.

Изплащането на пенсиите и добавките за декември ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева на близо 2,07 милиона пенсионери – това е корона помощта според актуализирания държавен бюджет за 2021 година.

Да раждаш деца не е бизнес. Правим помощ в рамките на разумното. Мисля, че правим огромна крачка напред. Не можем да си позволим да извадим 1 000 000 за всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме надбавките с 20%, коментира въпроса с детските надбавки министърът.

Не планираме до края на годината да теглим нов държавен дълг. Към ноември месец разполагаме с излишък. Шоково харчене на държавния бюджет няма да има, увери Белчев, според когото е „твърде вероятно” бюджетът да приключи балансиран т.е. на нула или дори на излишък.

А за догодина лимитът за теглене на външен дълг е около 10-12 млрд. лева т.е. не повече. Не казвам, че ще теглим всичко това, посочи финансовият министър и призна, че още не е правен план на емисии, защото няма одобрен бюджет.

Според него, БВП догодина ще има растеж от 4%.

Не очаквам шокова инфлация догодина, каза личното си мнение Белчев. Не предвиждаме вдигане на данъци, мислим за увеличение с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, заяви служебният финансов министър.

Дори 10 000 лева да е заплатата, пак не е достатъчно. Заплатата не само се получава, но и плаща. Ако прекалено много вдигнем минималната заплата, рискуваме фалити и хора без работа, обясни Белчев. Опасявам се, че нашата пазарна икономика не може да поеме по-високи минимални заплати от предвиденото, добави той.

Има смисъл от диференцирана минимална заплата, но това е дълъг процес и предполага сериозен шок в системата, сподели още Белчев. Служебният финансов министър каза още: Това, че няма редовно правителство, не означава, че министерството на финансите ще спре да работи. Законът изисква финансовото министерство да внесе бюджет. Вече от парламента и редовно правителство зависи как ще модифицира и промени предложението ни.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев