АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ООН НАРЕЧЕ АПАРТЕЙД НОВИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ ЗАРАДИ COVID-19

Антониу Гутериш
02.12.2021 / 12:55

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува ограниченията на пътуванията, свързани с COVID, които имат за цел да изолират дадена страна или регион, предаде Ройтерс.

Тези ограничения са "не само несправедливи и носещи наказателен характер. Те са и неефективни", изтъкна Гутериш.

Единственият начин за ограничаване на риска от разпространение на вирус, който позволява съхраняването на пътуванията и икономическата дейност, са честите тестове на пътуващите, заяви генералният секретар на ООН пред журналисти в Ню Йорк.

"Разполагаме с инструментите за безопасно пътуване. Нека използваме тези инструменти, за да избегнем подобен род, позволете ми да кажа, апартейд с пътуванията, който според мен е неприемлив", категоричен бе Гутериш.

Новият вариант Омикрон на коронавируса бе регистриран за първи път в Южна Африка и много страни по света, включително САЩ и Великобритания, въведоха ограничения за пътуванията от този регион.

Африка е един от най-слабо ваксинираните срещу COVID континенти заради недостига на дози от ваксини срещу коронавируса.

Антониу Гутериш вече дълго време предупреждава за опасността от неравен достъп до ваксини по света и че регионите с ниски нива на ваксинация ще се превърнат в благодатна почва за появата на нови варианти на коронавируса.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев