АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ: ИМА СЪГЛАСИЕ ПО ПОНЕ НЯКОЛКО ТЕМИ, СВЪРЗАНИ С ПРАВОСЪДИЕТО

 Емил Георгиев
23.11.2021 / 11:27

Темата за съдебната власт и правосъдието беше повдигната на най-високо ниво. В президентската кампания всички сериозни кандидати за този пост говореха за съдебна реформа – нещо, което преди не се е случвало. Това каза в интервю за БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Нашето огромно очакване беше кандидатът г-н Панов да разгърне много конкретни предложения в своята кампания, обвързани с правомощията на президента на републиката. Това не се случи, имаше само констатации. За нас това е затворена страница“, заяви Георгиев в предаването „Преди всички“.

Емил Георгиев смята, че в очертаващото се парламентарно мнозинство има съгласие „по поне няколко теми, свързани с правосъдието – на първо място недовършената реформа на специализираното правосъдие, останало от последните два парламента“.

Относно фигурата на главния прокурор трябва да има системен подход, изтъкна Георгиев.

„Правомощията на главния прокурор са така или иначе прекомерно раздути в Закона за съдебната власт и в НПК – онези правомощия, които не са му изрично дадени по Конституция. Това е нещо, което беше разпознато и от Министерство на правосъдието, от служебните министри – Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Те изпратиха в Плана за възстановяване, в частта правосъдие направиха конкретни предложения как на ниво ЗСВ и НПК да бъдат съобразени правомощията на главния прокурор с онова, което му е дадено по Конституция. Това е нещо, над което може да се работи.“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев