АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО РАШКОВ ОБВИНИ ТУРЦИЯ В НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ НИ РАБОТИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ НА 14 НОЕМВРИ

Бойко Рашков
18.11.2021 / 14:43

"Някои факти, на които станахме свидетели всички ние, българските граждани, във връзка с поведението на някои представителни органи в нашата югоизсточна съседка Турция. Включително, което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас, избори за формиране на висша държавна власт, като намеса във вътрешните работи на Република България", заяви министърът на вътрешните работи.

Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните ни работи по време на изборите на 14 ноември

"Това, което знам, знам от публикациите", допълни той по време на пресконференция в МВР, като се позова на прегледа на печата на турските медии и цитира някои заглавия, а именно, че турчин е кандидат-президент в България и че трябва българските граждани в Турция да се мобилизират, за да не бъдат асимилирани.

Рашков разкри още, че по време на негово посещение в Кърджали български турци му се оплакали, че са били заплашени - "ако не гласуват за ДПС, някой отново щял да им променя имената на български". Представяте ли си, 21-ви век, възкликна министърът.

"На мен не ми е известно някога да е имало обратен случай - български граждани да се намесват по време на избори в Турция", коментира МВР-министърът.

Контролни разписки в дома на кандидат-депутат от ДПС

Рашков обвини, че ГЕРБ и ДПС основно са партиите, които купуват гласове и като пример посочи последното разследване на МВР от снощи - в дома на кандидат-депутат от ДПС в Елин-Пелинско са били открити отрязъци от контролни разписки.

"Тук, в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, че е гласувал за ДПС", каза той.

Лицето е с инициали С.С.З. И в момента текат процесуално-следствените действия, уточни главният секретар на МВР.

"Известни са лицата, те са разпитани, не е редно да кажа какви са техните показания. Казах политически престъпления, защото когато се купува и продават гласове, тези престъпления са против политическите права на гражданите", добави Рашков, но уточни, че ще съобщи имена и подробности, когато може да станат публично достояние.

"За българското общество трябва да стане ясно кой е този, който е осигурявал парите. Вече започнаха да използват тактиката за плащане след изборите", разкри още МВР-шефът.

Когато МВР си върши работата, за ГЕРБ и ДПС това е репресия.

Репресия за ГЕРБ и ДПС е това, че МВР си върши работата, като разкрива и доказва престъпления против политическите права на гражданите, обобщи още Бойко Рашков. Според него трябва да се помисли за завишаване на наказанията за изборни престъпления. "Тъй като има хора, които се занимават като професионалисти с такава дейност - купуване и продаване на гласове", каза министърът.

"Някои наши политици положиха доста голямо старание да заблудят цялата общественост във връзка с изборите и по-конкретно с машините за гласуване. Спекулации, внушения, дни наред, цели екипи от една партия пред тв екрани, отразяват ги на 100 процента, говорят откровено лъжи в ефира. Ето, първият тур мина безпроблемно, както всички видяхме, страната и в чужбина", обобщи вътрешният министър.

Образувани са 122 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, като рекордьорите са ГЕРБ и ДПС, които непрекъснато поставят този знак за равенство между борбата с престъпността и репресията, коренно различни понятия, но удобни. Но вече едва ли някой им вярва", обобщи Бойко Рашков.

Той попита, за да се разходват подобни огромни финансови средства, партиите у нас откъде се сдобиват с тези финансови средства.

"От магистралите ли ги имат? От обръчите на фирми ли ги имат? Дали не са държали в бедност големи групи хора, за да могат да ги ползват за свои цели за жълти стотинки, унизявайки тяхното достойнство, само и само да попаднат в пленарната зала. МВР няма да спре да разследва и тази престъпност, която аз наричам "изборна", закани се Рашков.

Той описа и схемата как става - някой оставял куфарчето с парите в населеното място на свой по-близък човек, който поемал нещата след това.

Рашков загатна за арести заради източените пари за "Хемус"

Най-вероятно ще се предприемат наказателно-правни мерки по източването на пари за магистрала "Хемус", съобщи още министърът.

"Тези пари са теглени на каса и са пренасяни от банката навън в каквото може". Рашков потвърди, че клошар е изтеглил 16 млн. от парите за автомагистралата.

"Аз очаквам да се появят много такива клошари по това разследване. Много се надявам да не умират често от COVID, разбирате ли ме?", намекна за насилствена смърт той.

Важното е не как са ги пренасяли тези средства в чували, а това, че огромна част от бюджета на страната е заминал в неизвестна посока, коментира вътрешният министър.

За банката на Борисов министърът щял да каже в съда

Подканен да разкрие най-сетне банката, за която твърди, че е на Бойко Борисов, вътрешният министър репликира да цитират точно думите му и цялото изречение, което е казал тогава. И отказа да коментира темата, предвид факта, че лидерът на ГЕРБ вече обяви, че ще заведе дело.

"Това е въпрос на българския съд, а какво ще кажа в съда, аз си имам стратегия", коментира Бойко Рашков.

Той съобщи още, че МВР ще проверява по случая "Осемте джуджета" кои полицаи със служебна кола са охранявали Петър Петров - Петьо Еврото.

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев