АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗМАМИТЕ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ ПРОЦЪФТЯВАТ ДОРИ В СТРАНИ С 80% ВАКСИНИРАНО НАСЕЛЕНИЕ

Зелен сертификат
18.11.2021 / 14:03

За разнообразни схеми за избягване на ваксинация и широко разпространено използване на фалшиви зелени сертификати съобщават репортажи на различни медии по света. По всичко изглежда, че това е явление характерно далеч не само за нашата страна. Всъщност, оказва се, то засяга и държави, в които се съобщава за 70, 80 и дори 90% ваксинационно покритие сред населението. Така например, люксембургското издание L'essentiel, пише, че „играта на ваксинация с държавата“ протича по два основни начина. Системата се заобикаля от много хора, които свалят на своя смартфон QR кода на роднина или приятел, след което влизат необезпокоявано в бар или на някакво публично събитие. Другият начин е директно да прибягнат до фалшив сертификат за ваксинация. Но подправянето на документи е углавно престъпление и при залавяне нарушителите ги грози глоба до 3000 евро и лишаване от свобода от осем дни до три месеца. Затова повечето нарушители се ориентират към варианта с чужд QR код. На практика те не рискуват нищо, защото е почти невъзможно да бъдат заловени. В заведенията нямат право да извършват проверки на самоличността на клиентите. Единственото, което могат да направят при съмнения е да откажат достъп на някого и ако той се възпротиви, да повикат полиция. Както писахме и по-рано, в Европа се разпространяват QR кодове за валидни сертификати за ваксинация на Адолф Хилтлер, Мики Маус или Спондж Боб. Това е свързано с изтичане на информация и откраднати криптографски ключове за подписване и валидиране на зелените сертификати. Така някои хора са започнали успешен бизнес в Instagram, предлагайки доставка на здравни сертификати на територията на Люксембург. „Вземете здравния си сертификат, без да се ваксинирате“, пише в една от обявите в социалната мрежа. По повод стартиралата проверка на сертификата на Адолф Хитлер, от съдебната власт в Люксембург заявиха, че лице, което фалшифицира удостоверения, може да получи до три години затвор и глоба до 12 500 евро. Очевидно не много по-различно е положението и в Испания, където младите хора много обичат нощния живот. За да могат да посещават дискотеки, немалко от тях също използват чужди QR кодове. Една от водещите медии в страната, El Mundo, информира, че независимо от съобщението на властите, че QR кодовете са защитени от фалшифициране благодарение на цифров подпис, това не спира нарушителите.

Частните ключове за подписване на COVID сертификати са изтекли онлайн през Telegram и различни приложения. Така че всеки потребител с компютърни познания, който е успял да се сдобие с тези ключове, които циркулират свободно в интернет, може да генерира свой собствен зелен сертификат. Съответно е възникнал и бизнес за продажба на висококачествени фалшиви сертификати срещу сумата от 250 евро. Според друг испански вестник, El Periodico, за хората с ограничен бюджет има и друг вариант да се сдобият с фалшив документ – те могат да се снабдят с отрицателен PCR тест срещу едва 20 евро. Това може да им послужи за посещение на дискотека. Проблемът е, че при всяко ново посещение на нощен клуб трябва да си купуват нов тест, тъй като сертификатът за отрицателен PCR е валиден само три дни. Още през август испанският портал Hipertextual съобщи, че подправянето на QR кодовете, издавани в повечето европейски страни, е по-трудно, но ако човек е посетил Канада или Русия, може да каже, че е бил ваксиниран там и да представи сертификат на хартия, срещу който да му издадат легален местен сертификат.

Медиите в Южна Америка също пишат за масово използване на фалшиви сертификати за ваксинация в редица държави. Причината е, че дори когато наистина са ваксинирани, повечето жители на Колумбия, Чили, Аржентина, Венецуела или Мексико са инжектирани с китайските ваксини Sinovac или CanSino. Съответно техните сертификати не се признават в Европейския съюз и за да могат да влязат на територията му, те просто са принудени да прибегнат до този вариант. Изданието La Vanguardia също пише, че продавачите на фалшиви сертификати действат в голям брой държави, сред които Италия, Франция, Испания, Португалия, Германия, Белгия, Гърция, Нидерландия, Финландия, Румъния, Русия, България, Швейцария, Австрия, Полша, Чехия, Латвия, Ирландия, Малта, Великобритания и Украйна. Европол:

Германският телевизионен канал ZDF също информира за хиляди случаи на търговия с QR кодове и зелени сертификати в Германия. Най-забавната ситуация с псевдоваксинирането е регистрирана в Гърция. Порталът Keep Talking Greece твърди, че в десетки ваксинационни центрове лекари се съгласявали да издадат сертификат за ваксинация срещу 400 евро, но настоявали това да стане „както трябва“ – т.е. те да инжектират физиологичен разтвор (евентуално пред камера), за да се застраховат, че действително е имало инжекция. Какво се оказало всъщност? Пациентите били уверявани, че в спринцовката има физиологичен разтвор, но всъщност без тяхно знание били инжектирани с истинска ваксина. Интересен казус, при който от една страна лекарят е нарушил принципа на доброволната ваксинация. От друга - действията му са били ръководени от желанието да насочи антиваксъра по „правилния път“, пише изданието. Според сайта, пациентите, в случай на съдебен процес и с добър адвокат биха могли да докажат, че лекарите са ги изнудвали за пари, които са прибрали абсолютно незаконно за безплатна ваксина. Според гръцкия телевизионен канал MegaTV е имало хиляди такива случаи в страната.

https://www.actualno.com/europe/izmamite-sys-zelenite-sertifikati-procyftjavat-dori-v-strani-s-80-vaksinirano-naselenie-news_1669321.html?fbclid=IwAR1DOv0yW1V4bSY3JjJ2e6m3I4m8NofP4NMB7a_olqEX8NxrWqHqJv4MewY

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев