АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ВТОРИЯ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Президентът Румен Радев и Анастас Герджиков
17.11.2021 / 09:21

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори. Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева.

Предизборната кампания ще приключи 24 часа преди изборния ден.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви:

„На произведените на 14 ноември избори няма избрани президент и вицепрезидент на републиката, тъй като в гласуването не са участвали повече от половината избиратели и никой от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове“.

Когато никой от кандидатите в изборите за президент и вицепрезидент не е избран на първия тур, ЦИК определя първите две кандидатски листи, получили най-голям брой гласове, и насрочва нов избор.

Нейкова оповести имената на кандидатите, които отиват на балотажа.

„Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от инициативен комитет, получили 1 322 385 действителни гласове, и Анастас Георгиев Герджиков и Невяна Михайлова Митева-Матеева, също издигнати от инициативен комитет, получили 610 862 действителни гласове. Новият избор за президент и вицепрезидент на републиката да се произведе на 21 ноември.“

По закон ЦИК оповестява резултатите от президентските избори и обявява имената на кандидатите между които ще се произведе нов избор в срок не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.

Намерението на комисията беше това да се случи по-рано през деня вчера, но една от районните избирателни комисии – тази в Пловдив-град, не беше донесла до вечерта документацията си за повторното въвеждане на данните, което се прави задължително.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев