АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И МАКРОН ОБСЪДИХА КРИЗАТА С БЕЖАНЦИТЕ В БЕЛАРУС И СИТУАЦИЯТА В ДОНБАС

Президентът на РФ Влдимир Путин  и Еманюел Макрон
16.11.2021 / 09:12

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон обърна внимание на изключително грубото отношение към бежанците от страна на полските граничари на границата с Беларус. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC и Агенция "Фокус".

"Беше засегната текущата ситуация на границата на Беларус със страните от ЕС. Президентът на Русия обърна внимание по-специално на изключително грубото отношение към бежанците от страна на полските граничари", се казва в съобщението.

„След като информира за контактите си по миграционната криза с президента на Беларус Александър Лукашенко, Владимир Путин подчерта целесъобразността от обсъждане на проблемите, възникнали директно между ръководствата на страните от ЕС и Беларус“, продължи пресслужбата на Кремъл.

Ситуацията около Донбас

Лидерите изразиха недоволство от липсата на напредък в уреждането на ситуацията в Донбас.

„И двете страни изразиха недоволство от липсата на напредък в уреждането на вътрешния украински конфликт. Беше отбелязано, че ситуацията около Донбас дори се влошава. В този контекст Владимир Путин обърна внимание на провокативния характер на проведените мащабни учения от САЩ и редица техни съюзници в Черно море, което увеличава напрежението в отношенията между Русия и НАТО“, се казва в съобщението.

Путин също така отбеляза, че Киев продължава да води деструктивна политика, насочена към нарушаване на споразуменията от Минск. Тази политика "се доказва от неотдавнашното използване на безпилотни атакуващи дронове от украинските въоръжени сили в зоната на конфликта", подчерта Кремъл.

По време на разговора Макрон е изразил загриженост за ситуацията на границата с Украйна, предаде AFP, позовавайки се на Елисейския дворец. „Еманюел Макрон в разговор с Владимир Путин изрази загриженост относно ситуацията на границата с Украйна и волята на Франция да защити нейната териториална цялост“, каза източник на агенцията.

Борба с коронавируса

Путин и Макрон обсъдиха и въпроса за борбата с разпространението на новата коронавирусна инфекция. „Бяха обсъдени много актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред, включително противодействие на разпространението на коронавирусна инфекция“, съобщиха от пресслужбата.

От Кремъл отбелязаха още, че събеседниците са изразили задоволство от проведеното на 12 ноември в Париж редовно заседание на руско-френския съвет за сътрудничество в областта на сигурността с участието на външните министри и министрите на отбраната на двете страни. Президентите се обявиха за продължаване на диалога по военно-политически въпроси, както и по други важни теми, и се договориха за поддържане на "близък личен контакт".

Ситуацията в Карабах

Руският президент увери френския лидер, че Москва ще продължи да предприема стъпки за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах.

„Беше обсъдено състоянието на нещата в Нагорни Карабах. Русия, както отбеляза Владимир Путин, ще продължи да предприема стъпки за стабилизиране на ситуацията и последователно изпълнение на тристранните споразумения, постигнати с руско посредничество“, се казва в съобщението.

Урегулиране в Либия

Путин и Макрон подчертаха, че е важно да се запази положителна инерция в процеса на политическо уреждане на ситуацията в Либия.

„Президентите на Русия и Франция отбелязаха успешното провеждане на международна конференция за Либия в Париж, подчертаха значението на поддържането на положителна динамика в процеса на политическо уреждане и упорита работа със страните в Либия въз основа на взетите решения, включително на този форум", се казва в съобщението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев