АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАШКОВ ПРИВИКА ШЕФА НА "СИЕЛА НОРМА" В МВР. ТОДОРОВ: НОВИ 199 МАШИНИ НЯМА, ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА!

Бойко Рашков и Веселин Тодоров
11.11.2021 / 15:53

Шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров беше повикан в МВР при служебния министър Бойко Рашков заради машините за изборите, предаде БНТ.

Преди това служебният силов вицепремиер нареди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД.

Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването ѝ обществото ще бъде уведомено за резултатите.

Тодоров отрече да има нови внесени 199 машини и нарече новината фалшива. Той обясни, че това са онези 150 машини, открити в склад на летището отпреди два дни, плюс още техни машини.

Според него няма разнопосочност в информацията и винаги е казвал, че поддържат резервни машини пропорционално спрямо броя а изборните машини. При 12 000, трябват 400. Това е практика на добрите компании, обясни той.

След като в публичното пространство се появи информация за нови 199 машини за гласуване с неясно предназначение, открити снощи в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето висше военно транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата, директорът на фирмата Веселин Тодоров опроверга новината в "Денят започва" по БНТ.

По думите му това са старите машини и няма нови устройства, пристигнали в страната.

"Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди това пристигнали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които вече няколко дни се говори. Същите машини, които със съгласието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това разбира се всеки е бил уведомен", коментира Веселин Тодоров.

Складовете се охраняват от жива охрана и СОТ, допълни Тодоров. По думите му фирмата е уведомила ЦИК с молба да използва устройствата за резервни части, за да ремонтира вече установени проблеми с машините за гласуване и очаква всеки момент да получи такова разрешение.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като "противоречива" информацията, разпространявана от "Сиела Норма" и повдигна следния въпрос:

"Защо на 3 ноември, преди една седмица, "Сиела Норма" обясни на ЦИК, че тези машини за предназначени за операции за Грузия и Албания, а сега във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се иска те да бъдат използвани за работа в изборния ден."

Според него тази "противоречива информация е проблем за ЦИК", за това и снощи комисията е изпратила писмо с искане за допълнителни обяснения, допълни Томов.

В изборите ще участват единствено машини, проверени и сертифицирани по начин, определен от ЦИК, подчерта Томов. Той съобщи, че ЦИК не е взела решение да допусне използването на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14 ноември.

Веселин Тодоров отговори в ефира на сутрешния блок, че никога не е казвал, че устройствата няма да бъдат използвани за сервизна дейност.

"В писмата, изпратени до ЦИК никога не е фигурирало, че ще бъдат използвани само за експорт, даже никога не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат използвани за сервизна дейност и презентационна дейност, не всички, разбира се, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдели, че те ще бъдат експортирани в някакви трети държави задължително", отговори Веселин Тодоров. Той обаче изглежда явно не помни какво е казал в последните дни по скандала с незаконните машини.

Вижте обърканите и самоизключващи се обяснения на Тодоров, от който се оказа, че зависят изборите в България

08.11.2021 по NovaNews

Машините са предназначени за наши собствени нужди (на „Сиела Норма”) и не дължим обяснения за тях. Ако машините бяха разтоварени в склада на ЦИК и ако по някакъв тайнствен начин разместени с другите машини, можеше да има основание за притеснения.

08.11.2021 пред БНР в „12+3”

Допълнителните 228 машини за гласуване са за сервизна и презентационна дейност (за Албания и Грузия, б. р., но там няма избори в близките 6-8 месеци). Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Машини, задържани в склада с разпореждане на ЦИК, могат са се използват в предстоящите избори, само ако комисията го разпореди.

08.11.2021 пред БТА

Тези 228 машини са предназначени за нужди на „Смартматик” и „Сиела Норма”, които нямат нищо общо с изборния процес в България. Няма как тези устройства да представляват заплаха за манипулация на вота предвид факта, че те нямат софтуер и няма как да подменят машините, предназначени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със сертифицирането.

08.11.2021 пред bTV

Тези машини са наши и не са предназначени за изборите, а за сервизна и презентационна дейност, която ние извършваме по различни наши взаимоотношения. Те нямат нищо общо с изборите в смисъл, че няма да бъдат ползвани да се инсталира на тях софтуер и да бъдат експедирани с машините, които тръгват в петък за секциите.

09.11.2021 пред NovaNews

Тези машини няма как да влязат в изборния процес. Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК, за да можем да гарантираме в рамките на ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида. Ако тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение.

09.11.2021 пред Актуално

В нашия склад има още 36 машини (след информацията, че има още 150 машини в друг склад). Единствената им цел е да осигурят резервни части и цели машини за евентуална замяна.

11.11.2021 пред БНТ

Новите 199 машини са стари машини. Новината е фалшива. Става въпрос за презентации, затова ЦИК не знаеха, че са в този склад. Прокуратурата е информирана. Имате личната ми дума, че няма да бъдат ползвани в изборите.Това са същите машини, които със съгласието на Софийската градска прокуратура са прибрани в този склад. Изпратили сме молба до ЦИК да ги използваме за резервни части и очакваме всеки момент да получим такова разрешение''.

По закон обаче по време на изборите не могат да се правят ремонти на машините или да се подменят. Ако се появи технически проблем, се минава веднага на хартиено гласуване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев