АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ТАБЛОВ: В РЕШЕНИЕТО ЗА АНТИТЕЛАТА ИМА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА

 Борис Таблов Снимка: Личен архив
11.11.2021 / 08:53

Решението да се издава зелен сертификат за хора с антитела е базирано изцяло на политическа и икономическа логика. Това мнение изрази пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор, който работи в Германия.

„Те го оправдаха като експертно мнение на база на натрупани данни. Само че ефектът ще даде на тези хора измамна сигурност.“

В България имаме огромен проблем с нерегистрираните при предишни вълни преболедували хора, които нямат медицинска документация за това, каза д-р Таблов.

„Тези хора хем не искат да се ваксинират, хем не могат да кандидатстват за зелен сертификат и по този начин тотално ги губим за обществения живот.“

Решението е логично от политическа и икономическа гледна точка е логично, но от медицинска – не, смята Борис Таблов.

Таблов не споделя оптимизма на здравния министър Стойчо Кацаров, че сред тестващите се за антитела ще има много хора, които ще решат да се ваксинират. Според него това може да бъде „лека сигнална лампа“, но той не смята, че ще има „чак такъв голям ефект в тази посока“.

В Германия темата с антителата изобщо не стои на дневен ред, допълни специалистът.

„Нямаме категорични данни къде са референтните стойности за тези антитела.“

Д-р Борис Таблов отбеляза още, че в Германия набира скорост нов ръст на случаите, но в страната „започват да бият камбаната“ и да се подготвят за „черни сценарии“ от много по-рано.

Драматичните метафори като „тирания на неваксинираните“ създават тотално разслоение в обществото и в нации като нашата това има обратен ефект, изтъкна Таблов в предаването „Преди всички“.

„Факт е, че се говори навсякъде за вълна на неваксинираните. Факт е обаче, ако трябва да сме честни, че има и немалко хора, ваксинирани, които също са позитивни, които даже и боледуват. Това, което е факт, е, че неваксинираните са тези, които боледуват много по-тежко и в крайна сметка водят до претоварване на здравните системи.“

Борис Таблов апелира към ваксинираните да се държат също толкова отговорно, колкото и останалите, като спазват мерките.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев