АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ИСКА КИСЛОРОДНИ АПАРАТИ И СПЕШНИ ЛЕГЛА ОТ ЕС

Говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари Снимка: архив
10.11.2021 / 17:51

България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари. Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19. Властите ни са поискали кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита", съобщи говорителят на ЕК.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев