АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ВИТКОВА: ТЕЖКО БОЛНИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС НЕ ПОСТЪПВАТ В БОЛНИЦА НАВРЕМЕ

Д-р Мими Виткова
10.11.2021 / 11:22

„Във високата смъртност участват и редица недостатъци на организацията на наблюдението на пациентите в извънболничната помощ. Не успяваме да наблюдаваме добре тежко болните от коронавирус и те не постъпват в болница навреме". Това коментира в предаването „Тази сутрин“ на бТВ бившият здравен министър д-р Мими Виткова, председател на асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Според нея обаче е късно да се потърси помощ в здравно заведение, когато усетим задух, както се съветва.

Трябва да има и високо ваксинационно покритие, а причините за високата смъртност са комплексни. „Страните, които постигнаха ниска смъртност, но с висока заболеваемост, са тези с високо имунизационно покритие“, обясни Виткова.

По думите ѝ, решението за зелен сертификат срещу антитела е добро за момента.

България е начело в световната статистика по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса. В страната ни с население 6,9 милиона души починалите за първото денонощие на тази седмица са 334. В съседна Румъния с население 19 милиона, смъртните случаи са 240.

Д-р Виткова потърси корена на съмненията в разнопосочните мнения и мерките, които не се налагат рестриктивно заради нестабилната политическа ситуация у нас.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев