АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЯВЯВАТ МЕХАНИЗМА НА ТЕСТВАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 1-ВИ ДО 4-ТИ КЛАС

Тест
08.11.2021 / 08:25

До 12.00 часа днес родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират писмено съгласието си децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено.

Продължава разпределянето на тестовете към регионалните управления на образованието в страната. До вчера бяха разпределени 180 000 теста в 11 управления, в това число и в София. Днес се очаква да пристигнат и останалите 220 000 теста от първоначално заявените количества.

До 11.00 часа тестовете, определени за София, ще бъдат доставени във всички 24 района на града, в училища - бази, откъдето директорите на останалите учебни заведения ще ги вземат. Директорите ще могат да получат тестовете, след като стане ясно какви бройки от тях са необходими в конкретното училище, въз основа на процента родители, дали съгласие в декларация децата им да бъдат тествани.

В декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко учебно заведение ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 11 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването. За да има присъствен учебен процес, е необходимо да бъде изпълнено и още едно условие: минимум 50 на сто от родителите на ниво паралелка да са съгласни децата им да бъдат тествани.

Днес се очаква съвместна заповед на министрите на образованието и на здравеопазването, в която подробно ще бъде разписан механизмът на тестване на децата до 4-ти клас.

Същевременно от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” посочиха, че над 87 на сто от учителите не са готови да тестват учениците от началния курс.

Родители ще организират „Външна класна стая“ днес от 8.30 ч. пред сградата на Община Бургас, в знак на несъгласие с тестването на децата в училище и онлайн обучението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев