АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРХАНГЕЛОВДЕН Е!

Свети Архангел Михаил
08.11.2021 / 08:22

С празнични богослужения днес православната църква почита съборното начало на ангелските сили и предводителя им Архангел Михаил. Денят е познат като Архангеловден.

Професионален празник имат полицаите, а имен ден - над 259 хил. българи.

Според църковното учение ангелите са духове, служители на Бога и пазители на човеците.

Врачанският митрополит Григорий:

„Всеки един човек, когато приеме Свето кръщение, когато става член на Светата съборна и апостолска църква получава и своя ангел-хранител. Трябва да знаем, че не винаги го усещаме, но той е винаги около нас, винаги бди за нас, и той е този, който пръв ни избавя от всякакви беди и злощастия, през които неминуемо преминаваме през нашия живот“.

Архангеловден е един от празниците с най-много именници у нас. Ето какво казаха за него жителки на Враца:

„Моят ангел-хранител е Архангел Михаил и се моля за спасението на българския народ и да имаме повече любов в сърцата си“,

„Да се овладее тая пандемия и благоденствие за всички“,

Празнувам си имен ден с много поздравления за здраве. При това здравеопазване сега, как да нямаме нужда от здраве, и по една чашка червено винце, да се вдигне настроението“.

Мъжете с името Ангел в община Сливен са 931. 751 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 208 са дамите с името Ангелина в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 148. Името Михаела носят общо 150 жени, 132 от тях живеят в града. 38 са дамите с името Искра, 35 от тях живеят в Сливен. Мъжете с името Пламен са 783. 670 от тях са с постоянен адрес в града. 140 са мъжете с името Огнян, като от тях 124 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Огняна носи една дама. 146 жени в общината носят името Райна, като 102 от тях са от Сливен. 102 са представителките на нежния пол с името Рая, които живеят в града, а общо за общината са 126. Господата с името Гавраил са общо 5, като 4 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Днес празнуват и мъжете, чието име е Рангел. Те са общо души 10 души.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев