АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕДЛАГА НОВИ ПРАВИЛА ЗА КОНТРОЛ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Иван Демерджиев
04.11.2021 / 10:06

Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев. Затова от служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за възстановяване и развитие. Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното в плана финансиране. Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност докато тече разследването срещу него.

Заложено е още разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, смята Демерджиев. Той коментира, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър на правосъдието коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет. Според него през последните месеци ВСС бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече. Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

Според Демерджиев трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Той се обяви за отпадането на т. нар. инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев