АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОЕВТИНЯВА ПРЕЗ НОЕМВРИ

Брифинг на министерския съвет
01.11.2021 / 18:13

Цената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази през октомври. 93.19 лв. за мегаватчас ще струва природният газ през ноември, при 94,54 лв. за мегаватчас за предходния месец. Това стана ясно на брифинг в министерския съвет.

Така първоначално предложеното поскъпване беше с около 32%, при актуализираното предложение на "Булгаргаз" се предвиждаше природния газ да поскъпне с 24% през ноември.

Малко по-късно в КЕВР е пристигнало ново писмо от обществения доставчик, в което е предложено поевтиняване, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. И отбеляза: "Едно увеличение от 32% би имало катастрофални последици за тези дружества, особено за "Топлофикация София", но това вече е преодоляно с крайното решение".

По думите му с тези цени България спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната. Цената за българските потребители е два пъти по-ниска от цената, по която през ноември ще се продава природният газ на европейските газови хъбове, каза още той.

"Отражението върху парното ще бъде пряко, защото 80% от цената на топлинната енергия се формира от цената на енергоносителя, а именно - природният газ", каза още Иванов. "Българските потребители могат да бъдат напълно спокойни до Нова година, а това, което днес се предприема е преди всичко в полза на топлофикационните дружества", уточни още той. По думите му КЕВР работи интензивно върху мерките, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат предпазени българските битови потребители от шоково поскъпване на тока и парното от първи януари. "Ще изпълним своята задача като енергиен регулатор и няма да има такива поскъпвания", увери Иванов.

"Целта е да не допуснем през отоплителния сезон високи и непосилни цени на отоплението и непосилни разходи на топлофикационните и газоразпределителните дружества", заяви вицепремиерът Гълъб Донев.

Припомняме, че по време на откритото заседание на КЕВР на 28 октомври изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов каза, че заявлението, което общественият доставчик ще внесе, ще е за по-ниска цена от прогнозираната. Причината е в лекото понижение на цените на европейските газови пазари през последните дни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев