АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТЕСТВАНЕТО ЗА COVID-19 НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Протест
01.11.2021 / 17:24

Родители и учители, които не са съгласни децата редовно да бъдат тествани за Сovid-19, като условие да се върнат в класните стаи и да учат присъствено, излязоха на протест в София. Протестиращите изтъкват, че тестовете не са достоверни и няма да спрат пандемията и са против решението децата, чиито родители откажат тестване, да преминат само на дистанционно обучение.

Протестното шествие започна в 15 часа пред входа на НДК и продължи до Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и президентството. За кратко беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител".

Преди това, с възгласи "Оставка!", недоволните замеряха сградата Министерството на здравеопазването с близалки, с което изразиха несъгласието си с този тип тестване на учениците. Участници в шествието заявиха, че Covid-19 не е опасен за децата и те трябва безпрепятствено да се върнат в клас.

Участниците в демонстрацията се обявяват срещу тестването на учениците и възрастните с тестове, които според тях имат 57% достоверност и срещу ограничителните мерки, той като засягат правата и свободите на гражданите.

Министърът на образованието Николай Денков коментира казуса, като заяви, че не разбира защо има протести.

Протести са организирани и във Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Монтана, Силистра, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.

Протестът е подкрепен от организацията „Обединени родители“.;

Във Велико Търново 20 родители и учители се включиха в протестно шествие срещу тестването на малките ученици в училище.

В старата столица протестното шествие тръгна от парка „Никола Габровски“ и измина над един километър до паметника „Майка България без да създава напрежение в автомобилния трафик.

Според учителя Красимир Тодоров организацията, която предлага държавата, за тестването на децата, не е на ниво, което обезсмисля процедурата:

„В училище с над 600 деца как може да се организира подобно тестване? И как може то да бъде успешно? По думите на министър Денков това ще се възложи на учителите. Как виждате един учител, идвайки сутрин на работа, да отнеме от времето си, което е отредено за часа му, да се занимава с тестване на деца? Какъв е смисълът, когато децата пак ще бъдат в една стая?“

Според родителите, протестиращи срещу задължителното тестване на малките ученици, училището и сега е безопасна среда и не приемат въвеждането на тестове за децата от първи до четвърти клас:

„Не мисля, че ще увеличим безопасността с един тест. Филтърът си е добре и сега, мери се температура и това приключва въпроса“;

„Не искам нищо към моите деца. Даже и декларация съм подала, че и маски няма да носят. Не смятам, че здрави хора трябва да бъдат тествани и да доказват, че са здрави“, коментираха родители.

Малоброен беше протестът срещу тестването на учениците в Ямбол. Въпреки предварително заявения интерес в обявения час пристигнаха само няколко майки на ученици.

"Аз съм учителка и също искам да се върнат учениците в клас. Доколкото разбрах, че ние учителите ще го правим това тестване - за мен това е пълна лудост, защото аз не съм медицинско лице, как аз ще тествам чуждото дете, ами ако го нараня, ако направя нещо?!"

„Включвам се в протеста заради това, че децата не трябва да бъдат подлагани на това, човекът не трябва да бъде подлаган на това“, казаха протестиращи пред кореспондента на БНР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев