АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИМА СИГНАЛИ ЗА ЗАПЛАХИ С УВОЛНЕНИЕ НА МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА

Д-р Иван Кокалов
22.10.2021 / 13:11

Тези сигнали дойдоха от синдикалисти, това съобщи в "Денят започва" д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ. Реагирах веднага. Попитах министъра нормално ли е да се плашат така хората и да се въвежда такова изискване от 0:00 часа. Министърът каза, че ще се въведат безплатни тестове за работещите, за да могат да влязат. Казано на медицински език - това е палиативно решение, коментира

д-р Кокалов. Той определи мерките като добри, но начинът на въвеждането им не беше обмислен цялостно. Обществото ни от друга страна е склонно да се противопоставя на всяка заповед. Освен това хората се влияят и от различни непроверени информации и това също допринася за ниското ниво на ваксинация у нас.

Д-р Кокалов коментира и проблема с финансирането на болниците и поисканата оставка на директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

След това предаване аз ще участвам в Надзорния съвет, защото проблемът с промяната на цените на горива, електроенергия, храни влияе върху издръжката на болниците и трябва да вземем мерки. Това го говорихме и с Петко Салчев. В Касата има средства и трябва да вземем мерки. Убеден съм, че всички единодушно ще вземем решение да се дофинансират болниците, за да не изпадат във фалити, отбеляза той.

Д-р Кокалов подчерта, че болничните заведения трябва да имат достатъчно ресурси, че е необходимо в бюджета за 2022 г. да се прецени какви промени са необходими в цените на пътеките и се съгласи с мнението на шефа на ковид отделението на "Пирогов" д-р Петър Атанасов, че не леглата и сградите лекуват, а персоналът. Заплащането на медиците не е атрактивно.

Допълнителните пари за медиците на първа линия се плаща от бюджета и там има едно неразбиране, че парите се начисляват за часове присъствие сред тези пациенти. Това не е правилно, по думите му, тъй като човек може да се зарази и само от два часа престой. Трябва да се плаща на всички за риска от заразяване, категоричен беше той.

Д-р Кокалов отбеляза също, че стартовата заплата на един специалист по здравни грижи не може да бъде по-малко от два пъти минималната заплата на страната, а на начинаещ лекар - три пъти тази заплата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев