АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАЩИТИ ДАТАТА ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ

Президентът  Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
15.10.2021 / 13:19

България ще направи всичко възможно, за да защити датата за прекратяване на използването на въглища у нас да бъде 2040 година, заяви днес президентът Румен Радев.

„Нашите въглищни централи дават нашата автономия и независимост. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България“, каза президентът.

Държавният глава коментира темата след като поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили“.

Българското външно министерство и министерството на отбраната изясняват случая с информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена от Фондация „Македония“. България ще реагира, посочи още Румен Радев и добави:

„Това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в Република Северна Македония. Неслучайно на съвета в Любляна аз поставих изключително остро този въпрос. Това е преддверието към вратата за интеграция в ЕС на РСМ - правата на българите, недискриминацията, възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политически, обществения и икономическия живот на тази страна“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев