АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАНОВЕТЕ НА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА В ЕВРОПА НАДХВЪРЛЯТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Премиерът Стефан Яневв на форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“. Снимка: БГНЕС
15.10.2021 / 13:13

Заложените планове на Зелената сделка в Европа надхвърлят възможностите на България. За това предупреди служебният премиер Стефан Янев на енергиен форум в София, с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Европейски зелен пакт“ Франс Тимерманс.

На форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“ Янев посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, но преходът трябва да бъде плавен и щадящ за хората и регионите.

От своя страна Тимерманс заяви, че пред България има сериозни предизвикателства в енергийния сектор, но никой няма да бъде забравен и изоставен.

В своята концепция за зелен преход Европа си поставя много високи цели – това ниво на амбиции надхвърля възможностите и капацитета на България, коментира Янев, който обаче бе категоричен, че страната ни ще върви по пътя на трансформацията на икономиката, а Планът за възстановяване и устойчивост е първата стъпка към това.

Янев обясни как е избрана датата 2038-40-та година в преговорите за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове и обясни, че това трябва да става с грижа към регионите и хората, заети в сектора.

„Преструктурирането на цялата ни икономическа база, разбира се, минава през преструктуриране на индустриалната база, която произвежда електричество. Когато има евтина електрическа енергия, бизнесът цъфти и може да бъде конкурентоспособен. При високи цени на електроенергията, съответно, проблемите за бизнеса са фундаментални за определени бизнеси, годината за закриване на въглищния сектор в България - 2038-ма, не е окончателна“.

Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Янев:

„Нашият план не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни“.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързвано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви на свой ред Франс Тимерманс:

„Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен“.

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението, каза още Янев по време на форума:

„Страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива. Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално ниво. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев