АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША: ДОГОВОРЪТ ЗА ЕС СЕ НУЖДАЕ ОТ КОРЕКЦИИ, БРЮКСЕЛ СИ ПРИСВОЯВА ПРАВОМОЩИЯ

 Павел Яблонски
14.10.2021 / 14:31

Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз (ДЕС). Това съобщи в ефира на Polskie Radio заместник министърът на външните работи на страната Павел Яблонски, цитиран от "Фокус".

„Без съмнение това е изход, който може да доведе европейската интеграция в правилната посока“, каза той, отговаряйки на въпрос относно договора.

„За необходимостта от реформиране на договора, за пренаписването му се заговори преди няколко години от лидера на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински“, припомни представителят на външнополитическото ведомство във Варшава.

„Ние разбираме проблемите във функционирането на ЕС. Основният, с който се сблъскваме, е опитът да се разширят компетентността на институциите извън това, което е записано в договора. Европейските институции, поради новото тълкуване на правото, се опитват да включат в своите компетенции повече от това, което държавите-членки са им дали“, добави Яблонски.

„Новият текст би могъл да регулира това, ако ясно очертае обхвата на Съда на ЕС, забранявайки тълкуването на закона. Без съмнение трябва да обсъдим това, трябва да кажем, че днешното европейско законодателство не се спазва не от Полша или други страни, а от самите европейски институции“, изрази увереност Яблонски.

„Ако днес европейските институции принудят Полша да действа в противоречие с нейната Конституция, което следва от присъдата на Съда на ЕС, полските съдилища трябва да игнорират или нарушават собствените си конституционни норми. Това би се превърнало в прецедент, който европейските институции биха използвали в бъдеще за подобен подход към други непоколебими държави-членки, превръщайки ЕС в свръхдържава. Много отговорни политици разбират това“, каза още заместник-министърът.

Конфликтът между Полша и ЕС за компетентността на европейските институции продължава от няколко години. Той започна с недоволството на Брюксел от реформата на Варшава в полската съдебна система. През декември 2017 г. Европейската комисия започна процедура срещу Полша за отстраняване на нарушенията на европейското законодателство.

В края на миналата година Съветът на ЕС и Европейският парламент се договориха да считат спазването на върховенството на закона като решаващ критерий при разпределението на бюджетните средства между членовете на общността. Става въпрос за всички средства от бюджета на ЕС, включително от Фонда за възстановяване на страните от ЕС след пандемията от коронавируса. Полша и Унгария, които редовно са критикувани от Брюксел относно оценката за спазването на върховенството на закона, се изказаха против предложението.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, след като разгледа искането на премиера Матеуш Моравецки, потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на Основния закон на страната. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и разговори за възможността Полша да бъде лишена от средства от европейските фондове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев