АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИАНА КОВАЧЕВА: ВСЕ ОЩЕ РЕДИЦА ОБЛАСТИ НЕ РАЗПОЛАГАТ С COVID ЗОНИ

 Диана Ковачева
13.10.2021 / 12:29

В края на септември омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър и управителя на Здравната каса за проблеми при разкриването на Covid зони и осигуряването на безплатни лекарства за домашно лечение.

Според Ковачева специализираните зони за консултация на пациенти с Covid не достигат, а на места, за да стигнат до тях, болните трябва да ползват обществен транспорт. Тя апелира и за гъвкав механизъм на предписване на безплатни лекарства за лечение на инфекцията.

Проблемите, за които хората ни сигнализират, могат да се разделят в две групи. Първата група е свързана с достъпа до тези Covid зони, тъй като те не могат да бъдат посетени от всички хора поради тяхната липса.

В момента в България има около 80 Covid зони и за съжаление редица области изобщо не разполагат с такива – във Видин, в Силистра, в Смолян, в Търговище няма разкрити Covid центрове.

За Велико Търново, пак за цялата област, има само една такава зона, същото е и за Кърджали. Това означава, че хората, които живеят на по-отдалечени, труднодостъпни места, изобщо не могат да достигнат до Covid зони.

Вторият тип проблеми, за които ме сезират гражданите, са свързани с обявената възможност за издаването на безплатна рецепта за три безплатни лекарства във връзка с по-леки симптоми на Covid.

Covid центровете трябва да обслужват хора с по-леки симптоми на вируса, така че те да не се трупат при личните лекари и да ги облекчат. Въпросът е, че там, където няма такива зони, изобщо не могат да бъдат издадени такива рецепти. На второ място, личните лекари, които достигат хората, недостигащи до Covid зони, защото нямат право да издават такива рецепти за безплатни лекарства.

Липсва гъвкав механизъм, защото трябва да бъде преразгледан списъкът на лекарствените продукти за домашно лечение, както нивото им на заплащане от Здравната каса. Ако вие получите една такава безплатна рецепта, трябва да отидете в една аптека, където тя да ви бъде изпълнена наведнъж. Ако някое от лекарствата го няма, просто губите правото си на безплатното лекарство, не можете да отидете в друга аптека и да си го набавите.

Смятам, че няма никаква пречка и трябва да бъде преосмислено, самите лични лекари да издават такива безплатни рецепти. Особено в началото на заболяването хората се обаждат по телефона на личния си лекар, за да се консултират.

На практика тези Covid зони не разтоварват личните лекари, защото в тях хората не са проследявани, имам информация от лични лекари. Какво се случва с вас, отново трябва да проследи личният лекар.

Ако Covid зоните не работят, трябва да има алтернативни способи за поемане грижата по отношение на пациенти с леки до средни оплаквания."

Отговор на институциите

"Преди около десетина дни изпратих една препоръка с конкретни въпроси до министъра на здравеопазването. Тези въпроси се базират на информация от наши жалбоподатели – техни въпроси. За съжаление обаче получих един изключително формален отговор, който не отговори на нито един от въпросите, които поставих, а само ме информира, че в бъдеще тези Covid зони ще бъдат оборудвани с безплатна апаратура.

От НЗОК също не получих отговор, както казах, само формален отговор, подписан от зам.-министър на здравеопазването, дори не от министъра. Изпратила съм и второ запитване със същите въпроси и с изразяване на сериозното разочарование от начина, по който Министерството се отнася към проблемите, които хората поставят пред мен."

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев