АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗАРАДИ ГРАЖДАНСТВОТО МУ

 Кирил Петков
13.10.2021 / 12:25

Прокуратурата обяви, че проверява доскорошния служебен министър на икономиката Кирил Петков във връзка с подадената от него декларация, че няма друго гражданство освен българско.

От държавното обвинение уточняват, че проверката е започнала преди месец и половина и съобщават за нея едва сега поради голям медиен интерес.

Сигнал от гражданин, получен по електронната поща с твърдения за извършени престъпления от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката и статия с идентични твърдения във вестник „Труд“ от 22 август са в основата на прокурорската преписка.

На 15 септември избран на случаен принцип наблюдаващ прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт, описват случилото се дотук от държавното обвинение.

Част от документите по делото ще станат и тези, които вчера публикува Конституционния съд – декларация от самия Петков от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат от Канада, че е престанал да е канадски гражданин на 20 август.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление, уточняват от спецобвинението.

Активизирането на прокуратурата по линия на бившия икономически министър не е изненада. То беше прогнозирано от юристи още, когато стана ясно, че канадските власти са отговорили на искането му за отказ от гражданство, че то е уважено, считано от 20 август.

Два месеца и половина по-рано обаче Петков собственоръчно е декларирал, че отговаря на условията да е министър, защото няма друго гражданство освен българското.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев