АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛ КУНЧЕВ: НАВЛИЗАМЕ В НАЙ-АКТИВНАТА ФАЗА НА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА НА COVID-19

Ангел Кунчев
05.10.2021 / 12:15

Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който участва в здравен форум. Очакванията ми са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди болни и нараства броят на починалите е притеснителен, добави още Кунчев.

Не сме в много бурен ръст, какъвто се наблюдава в Румъния и Унгария, но и очевидно не сме и в платото, което очаквахме, така че през този месец ще стигнем максимални нива и след това се очаква да има нормализиране, посочи още той.

Противоепидемичните мерки и сега са налице, като след Габрово, и в Русе се предприемат локални мерки, посочи още Кунчев. По думите му не е изненадващо, че нараства броят на заболелите деца, тъй като циркулацията, която е налице в обществото, ще се принесе и в училищата.

Според Кунчев циркулацията на вируса сред учениците е по-ниска. Продължават да се получават потвърждения за това, че "Делта" заразява ниските възрасти и по-лесно се предава, заради което и нарастват броя на заразените. Като протичане не е чак толкова по-тежко, а по-скоро засяга повече хора. Места в болниците все още има, дори в най-засегнатите региони, увери Кунчев. Засега няма отказ или невъзможност за настаняване на болни, добави още той.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев