АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗКРИХА ТАЙНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТИ ЗА МИЛИАРДИ НА ОСТРОВА

„Досиетата Пандора“
05.10.2021 / 11:55

Тайни собственици на повече от 1500 имоти във Великобритания, закупени чрез офшорки, са разкрити в „Досиетата Пандора“. За първи път се съобщават имената на около 600 анонимни до момента собственици на недвижимо имущество, от монарси до олигарси, възлизащо над 4 милиарда паунда.

Правителствени ръководители, висши политици, олигарси, бизнес магнати, обвинени в корупция, дарители на партии, управляващи семейства и монарх от Близкия изток са сред притежателите на сгради и имения. Всички те са използвали тайни офшорни компании за придобиването им, за запазване в тайна на сделките и съответно за избягване на плащането на данъци. Много от тези имоти са в най-престижни лондонски квартали като Мейфеър, Найтсбридж, Кенсингтън и Белгравия.

Дарители на британските консерватори бяха уличени в корупция и финансови измами.

Закупуването на имот чрез офшорна компания е законно, а онези, които използват този начин, може и да имат истински опасения за поверителност или сигурност, но тайната, с която се обвиват тези сделки, засилва риска да се злоупотребява с пазара на недвижимо имущество във Великобритания, превръщайки го в инструмент за избягване на данъци и пране на пари, коментират британските медии. Те дори изразяват надежди, че „Досиетата Пандора“ ще засилят натиска върху британското правителство да изпълни най-сетне обещанието си да принуди отвъдморските собственици да регистрират публично своите вложения в Обединеното кралство.

Ето няколко от споменатите имена в последните разкрития.

Съпругата на магната сър Филип Грийн, закупила много имоти в Централен Лондон, докато двойката напоследък продаде империята си от вериги магазини, изправени пред фалит.

Управляващото семейство в Катар, закупило два от най-скъпите домове в Лондон чрез офшорки, спестявайки милиони паунда данъци.

Украинският милиардер Генадий Боголюбов, разследван от ФБР и със замразени авоари по дело за финансова измама, притежаващ имоти в Обединеното кралсво за повече от 400 милиона паунда.

И Саид - синът на руския олигарх Михаил Гуцериев, на когото са наложени санкции, закупил комплекс за офиси в Лондон срещу 40 милиона паунда.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев