АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО АЛЕКСИЕВ: СФОРМИРАН Е КРИЗИСЕН ЩАБ ЗАРАДИ КОРАБА "ВЕРА СУ"

Корабът "Вера Су"
29.09.2021 / 13:16

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че е сформиран кризисен щаб заради кораба "Вера Су". Това той направи в София след заседанието на правителството.

"Имаме няколко приоритета - околната среда и здравето на хората, както и операция по евакуацията на екипажа, ако се влоши времето", каза министърът.

Още днес Алексиев ще търси отговорност от длъжностни лица. Горивото е източено от кораба, правят се паралелни планове за изваждане на кораба, съобразени с екологичните норми.

Служебният министър на околната среда Асен Личев гарантира, че няма да бъде допусната екокатастрофа.

"Органите на МОСВ са на мястото от момента на подаване на сигнала за засядането на кораба и са непрекъснато на място. Те си влязоха в ролята и ви гарантирам, че каквито и планове и варианти да правят колегите от транспортното министерство за ликвидиране на аварията, ние няма да допуснем да има увреждане на околната среда, да се създават рискове за здравето на населението и да се уврежда самата защитена зона".

Заради лошите метеорологични условия в морето операцията по претоварването на кораба Вера Су, заседнал край местността Яйлата, няма да започне днес, предаде кореспондентът на БНР в Добрич. Според експерти, за да се олекоти достатъчно корабът и той да може да бъде изтеглен, трябва да бъдат претоварени още поне 450 тона от азотните торове. Междувременно се търси вариант за помощ и от чужди фирми, тъй като страната ни не разполага с необходимия ресурс за реакция при такава мащабна морска операция.

На десетия ден от засядането на турския товарен кораб край скалите на Яйлата държавата все още няма план и подходяща техника за действие. На снощното заседание на местния кризисен щаб с участието на областният управител на Добрич Васил Карапанчев и експерти на всички институции, имащи отношение към проблема, са били обсъдени всички възможни варианти за реакция, без да се нарушават екологичните норми, информира Карапанчев.

„Проблемът е сериозен и показва на практика, че страната ни не разполага с подходяща техника и алгоритъм. С екипажа на кораба се поддържа постоянна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Водят се също разговори със салвидж компания“, каза още той.

Вероятно две четиритонни котви ще бъдат преместени от Варна към Каварна, за да бъде укрепен допълнително с тях корабът при подходящо време.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев