АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАНС И МВР ВЛЯЗОХА В КЕВР, В БЕХ И В БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА БОРСА. ИЗЗЕМВАТ СЕ ДОКУМЕНТИ

ДАНС
23.09.2021 / 15:31

ДАНС и МВР влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и в Българската енергийна борза. Изземват се документи, предаде БГНЕС.

Прокуратурата проверява високите цени на тока.

"Има хора от ДАНС и им оказваме съответното съдействие. Каквото са изискали, това сме предоставили. Хората искат документи", заявиха от комисията.

Според източници на "По света и у нас" ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

В БЕХ се проверяват и поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура.

ДАНС и МВР са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса, потвърдиха от двете институции за БНР. От там не уточниха каква информация е изискана, но най-вероятно става дума за документи, свързани с търговията на ток на енергийната борса. Това каза Константин Константинов - изпълнителен директор на борсата.

"За пореден път получихме официално писмо от Държавна агенция „Национална сигурност“ с искане за предоставяне на конкретна информация, свързана с дейността на борсовия пазар на електрическа енергия в България. И в момента екипа на енергийната борса подготвя исканата информация и, както всеки път, ще бъде предоставена на националната агенция. Енергийната борса е такъв тип институция, която съсредоточава доста конкретна информация не само за борсовия пазар, но и за пазара на електрическа енергия в България изобщо. Няма нищо необичайно в това специализираните органи да търсят тази информация от нас".

Според източници на "По света и у нас" ДАНС проверява и данни за спекулативно изкупуване на електроенергия на свободния пазар, което е довело до дефицит и рязък скок на цените.

Прокуратурата започна проверка през лятото заради рекордно високите цени, които токът на борсата достигна.

Тогава част от дейностите беше постановено да се извършат от ДАНС. Информация вече беше поискана от енергийното министерство, Българския енергиен холдинг и Българската независима енергийна борса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев