АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЕТРАНКА ТРОЯНОВА: ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ОНКОЛОГИЧНАТА СМЪРТНОСТ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА

Проф. Петранка Троянова
21.09.2021 / 14:09

„По време на пандемията особено в началото, голяма част от онкоболните трябваше да отложат своето лечение. Всъщност пандемията се отрази върху профилактиката на злокачествените заболявания, върху скрининга, диагностиката и лечението“, каза в „Хоризонт до обед“ проф. Петранка Троянова от Медицински университет – София.

„За съжаление бяха отложени различни диагностични мероприятия във връзка с уточняване на онкологичните заболявания. В един период бяха спрени плановите операции и отложени, лъчелечението и системната терапия.

Това доведе в един момент на спад на броя на заболелите, а след това този брой нарасна. И се оказа, че пациентите идват в по-напреднал стадий на рак, за съжаление.

Увеличиха се случаите на трети стадий на рак на гърдата, това доведе до трудности в лечението и очакваме да се увеличи онкологичната смъртност заради пандемията“, посочи още проф. Троянова.

По думите й положителното е, че послдените 20 години има доста таргетни терапии в онкологията. Тези таргетни медикаменти повлияват благоприятно заболяването:

" Много от тези таргети са свързани с генетични дефекти, и тези гететични изследания ни позволяват да открием дефекта, или таргета, така че те имат огромно приложение в областта на онкологията", заяви още проф. Троянова по време на 20 - то издание на форума на фондацията - "Медии, общество, семейство, традиции".

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев