АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО РАШКОВ: ПОВЕЧЕ ТУРЦИ ИСКАТ ДА ВЛЯЗАТ У НАС, ОТКОЛКОТО АФГАНИСТАНЦИ

Бойко Рашков
09.09.2021 / 12:56

Повече турци искат да влязат у нас, отколкото афганистанци, посочи Бойко Рашков след съвета по сигурността заради миграцията.

Само МВР ще отговаря за оградата по границата с Турция, каза премиерът Стефан Янев след съвета по сигурността във връзка с миграционния натиск. Досега отговорността са нея беше споделена между вътрешното министерство и областните управители, на чиято територия попада тя.

"Прехвърляме ангажиментите на областните управители към оградата по границата към МВР. Ще бъдат осигурени и средства за поддържането й", уточни вътрешният министър Бойко Рашков. Той посочи, че показателите за миграционния натиск към България за септември тази година са 4 пъти по-ниски от тези през 2015-а.

"Мигрантите не са само афганистанци. Гражданите на Турция са 30% и са повече от афганистанците. Тези дни има спад на мигрантския поток в сравнение с август. Не се налага армията да се включва в охраната на границата", заяви Рашков. Той каза още, че контролът и проверките във вътрешността на страната са засилени.

Стефан Янев добави, че на следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност.

„Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно“, посочи още служебният министър-председател.

Той информира още, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурност.

Подготовка на допълнение на Закона за управление при кризи е разгледана също на заседанието.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Р Северна Македония - нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция бихме искали да се предприемат действия във външната политика които да са в националния интерес на България, допълни премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев