АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ: ПРЕДЛАГАМЕ ПО 120 ЛВ. ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА, ПОСЛЕ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПЕНСИИТЕ

Любомир Каримански
09.09.2021 / 09:04

Вчера имахме извънредно заседание на бюджетна комисия и успяхме да разрешим казуса, така че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да могат да имат едни по-сигурни днес след нова година. Това обясни в предаването "Денят започва" по БНТ Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ".

Шефът на бюджетната комисия: Предлагаме по 120 лв. за пенсионерите до края на годината, после актуализация на пенсиите

Ще предложим от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лв., като от 25 декември да влезе в сила актуализация на пенсиите и минималната да бъде 370 лв. и да се актуализират, така че да не останат пенсионерите без допълнителен приход и за следващата година, обясни Каримански. По думите му, в Министерството на труда и социалната политика има ресурс и за първите три месеца на 2022 г. за допълнителни още 50 лв. добавка към пенсиите.

На въпроса какво ще се случи, ако не се приемат тези предложения, Каримански обясни: "Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, силно се надявам обаче, това което са гласували парламентарните групи на бюджетната комисия да бъде функция и в пленарна зала".

Нарастването на жилищните кредити и особено несъществуването на мораториум по кредитите създава опасност за ипотечното кредитиране, да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а индексът на инфлацията ще бъде много сериозен, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси. "Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки", допълни Каримански. Според него риск за банковия сектор не може да се каже, че има.

БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев