АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТ ПОДОЗИРА БЪЛГАРИН ЗА ХАКЕРСКАТА АТАКА СРЕЩУ САЙТА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ

Хакери Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
08.09.2021 / 10:59

Извършителят на хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е българин. Това съобщи за БНР Любомир Тулев, експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП.

Пред „Хоризонт“ Тулев обясни, че вероятно атаката е осъществена чрез така наречените ботнет мрежи, които използват хиляди заразени компютри в други държави. Именно поради тази причина официалните данни сочат, че атаките идват от Швеция и Китай.

„Почти съм убеден, че той е българин. Този човек може да бъде във всяка една точка на света, стига да има интернет достъп и да разполага с необходимите знания и, разбира се, да разполага с достъп до такава ботнет мрежа, която лично той е изградил или съответно я е закупил, защото такава ботнет мрежа дори може да бъде закупена в тъмния интернет просто за нуждите на неговото ползване“, каза Любомир Тулев.

„Някой хакер в Швеция да се интересува от платформата за преброяване в България сякаш ми се струва толкова нерелевантно в тази ситуация. Огромна е вероятността, почти съм убеден, че това е българи, който просто се е опитвал едва ли не да се надсмее, да покаже всъщност колко, за пореден път едва ли не не сме си добре свършили работата“, продължи експертът.

Преди ден в социалната мрежа Фейсбук се разпространява масово рекламно съобщение от името на голяма компания за дрехи.

Любомир Кулев обясни, че това е вид атака, целяща контрол над профили в социалните мрежи и достъп до данните в тях.

„В момента, в който вие кликнете на този линк, който ви е бил изпратен от ваш приятел, защото някъде се намерили в интернет, в компрометирана платформа, вие на практика давате достъп до търд парти апликация да управлява вашият профил и да поства от ваше име, например на вашата стена или да изпраща до вашите потребители или вашите приятели съобщения“, обясни той.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев