АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗВА МАЛКА БОГОРОДИЦА

Св. Богородицa
08.09.2021 / 08:58

Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Това е един от трите големи празници, посветени на Божията майка, почитана като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. В храмовете в цялата страна ще се отслужат тържествени литургии.

В манастира „Света Богородица“ край Ловеч, известен и с името „Ястреб“, за първи път ще звучи камбанен звън. Отец Вениамин обясни:

„Празникът ще бъде отбелязан с тържествена света литургия. Възстановяването на манастира започна в 2013 година, 2014 година беше осветен храмът, издигна се камбанария към него, сграда за живеене. На Рождество на Света Богородица за първи път и в манастира ще има камбанен звън, за да огласи началото на богослужението“.

„Манастирът е съществувал до 1690 година. В него е кипял активен духовен живот и книжовен. Тук са правени преводи, преводи на четвороевангелие и по този начин в тежки времена се е съхранила българската идентичност“, добави отец Вениамин.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев