АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСТИТУЦИЯТА НЕ УКАЗВА КОГА ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ТРЯБВА ДА РАЗПУСНЕ НС

Конституция на Република българия
02.09.2021 / 19:24

Конституцията не указва конкретен срок, в който президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи извънредни парламентарни избори при провал и на третия мандат за съставяне на правителство.

При връщане на мандата на 7 септември, както възнамеряват от БСП, със сигурност ще има избори "2 в 1", но преценката дали вотът за нов парламент да съвпадне с първия или втория тур на президентските избори е само на Румен Радев.

За трети път в своя изтичащ петгодишен мандат Румен Радев ще финализира процедурата по член 99 от Конституцията при хипотезата- "липса на съгласие за образуване на правителство". Първият път беше непосредствено след встъпването му длъжност. В първото си обръщение към след като положи клетва на 19 януари 2017 година той се обърна към депутатите с думите:" Имате още една седмица". На 24 януари издаде и указа, с който разпусна Народното събрание и насрочи предсрочни парламентарни избори за 27 март. С друг указ назначи служебно правителство с премиер Огнян Герджиков.

До изборите на 11 юли се стигна отново след провал на конституционната процедура за излъчване на правителство в рамките на 45 -то Народно събрание. Третият мандат отново беше даден на БСП. Той беше върнат веднага на 5 май тази година, а с указ пет дни по-късно Румен Радев разпусна Парламента от 12 май и насрочите изборите за 11 юли.

Преди дни държавният глава обвърза разпускането на 46-тото Народно събрание с актуализацията на държавния бюджет. Очакванията се това да стане до края на следващата седмица. Тоест, ако указът дойде веднага след това, предсрочните избори ще съвпаднат с първия тур на изборите за държавен глава, тоест на 14 ноември.

Според запознати обаче Румен Радев може да забави указа и така да даде време за приемането и на други закони, като този, свързан с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор или за НСО. Като аргумент за забавяне може да бъде посочено и обсъждането от депутатите на Плана за възстановяване и устойчивост, който явно ще бъде пратен в Брюксел от служебно правителство. Ако има такова забавяне, предсрочните парламентарни избори ще са в деня, определен за втори тур на президентските - 21 ноември.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев