АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИКИС ТЕОДОРАКИС СИ ОТИДЕ НА 96-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Микис Теодоракис
02.09.2021 / 14:41

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщши електронното издание на в. "Катимерини".

Композиторът на "Зорба Гръкът" получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 г.).

По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война (1946 – 1949) е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер.

През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее в Париж, твори усилено. От този период са множество прелюдии, сонати, симфонии и 3 балета. През 1959 г. се завръща в Гърция, но поради политическата си дейност музиката му е забранена, изпратен е в затвор, където лежи 6 месеца, а през 1969 отново попада в концлагер.

След застъпването за него на известни личности по света той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в Гърция.

През 1980-те и 1990-те е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти с „Нова демокрация“, дори става министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис.

Лавина от реакции за смъртта на Микис Теодоракис. Гърция обяви тридневен траур.

Министърът на културата Лина Мендони отбеляза: „Днес загубихме част от душата на Гърция

„Гласът му замлъкна и заедно с него целият елинизъм заглъхна“, каза премиерът Кириакос Мицотакис в началото на правителственото заседание

Микис Теодоракис, колосална фигура в гръцката музика, който допринесе за повишаването на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура 1967-74 г., почина в четвъртък на 96-годишна възраст, припомня гръцкият вестник Kathimerini.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу каза, че Теодоракис е „общогръцка фигура“ и в същото време „универсален творец, безценен актив на гръцката музикална култура“.

„Той имаше богат и плодотворен живот, който живееше със страст, живот, посветен на музиката, изкуството, нашата страна и нейния народ, посветен на идеите за свобода, справедливост, равенство и социална солидарност,“ добави президентът.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за покойния композитор, отбелязвайки, че е получил „ценни“ съвети от Теодоракис, особено относно „единството на нашия народ и преодоляването на разделителните линии“.

 

„Гласът му замлъкна и заедно с него целият елинизъм заглъхна“, каза той в началото на заседанието на кабинета в четвъртък. „Както беше писано за (поета Костис) Паламас,„ бяхме забравили, че е смъртен.“ „Въпреки това, „той ни оставя наследство от своите песни, политическите си действия, но и националния си принос в критични моменти.”

Министърът на културата Лина Мендони отбеляза неговия обем на работа и принос към музиката. „Днес загубихме част от душата на Гърция. Микис Теодоракис, учителят Микис, интелектуалецът, радикалът, нашият Микис си отиде. "

Главният опозиционен лидер Алексис Ципрас описва покойния композитор като „ненадминат“, „борец, комунист, активист, чрез своята музика, живот, битки и противоречия“, който „придава нов смисъл на свободата, културата, изкуството, участието. ”

„Сбогуваме се с него със сигурност, че това, което оставя след себе си, е незаличимо“, добави той.

Подобни чувства бяха споделени и от Фофи Геннимата, лидер на лявоцентристкото Движение за промяна (KINAL), която отбеляза, че „в трудни за демокрацията времена неговите песни са били фар за надежда, който никога не е изгасвал за милиони гърци“.

„С дълбоки емоции и непрекъснати аплодисменти се сбогуваме с Микис Теодоракис, активист-творец, лидер и пионер на ново, борческо изкуство в музиката“, се казва в изявление на Централния комитет на Гръцката комунистическа партия в четвъртък.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев