АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН ЯНЕВ: ИСТОРИЧЕСКИ НИСКО НИВО НА БЕЗРАБОТИЦА

Стефан Янев
02.09.2021 / 14:28

Служебният кабинет се опитва да намери правилния баланс между мерките за опазване здравето на хората, грижата за бизнеса и учениците във връзка с предстоящата учебна година. Така премиерът Стефан Янев коментира от парламентарната трибуна новите противоепидемични мерки, обявени от МЗ. По думите на Янев те са достатъчно щадящи:

"До голяма степен мерките на открито са доста по-либерални. В същото време механизмите, които предвиждат определена компенсация, там, където съответен бизнес ще бъде принуден да работи в нови условия, са в обичайните рамки - 60:40, където бизнесът работи, и 75:0 - където е затворен. Разбира се, тези средства в бюджета ги няма и зависят от актуализацията, което е в ръцете на Народното събрание".

По-рано стана ясно, че новите мерки влизат в сила от 7 септември. Учениците ще започнат учебната година присъствено на 15 септември. Въвежда се обаче вечерен час за заведенията до 22 часа. Състезанията на закрито ще са без публика, а тези на открито - с до 30% запълняемост на местата.

Ограничения има и за груповите събирания - до 30 души на закрито.

България отбелязва исторически ниско ниво на безработица - 4,9%, което говори добре за жизнеността на икономиката, заяви Янев.

В същото време има проблем с инфлацията заради цените на енергоносителите и горивата, но това е световен проблем. Според Янев, мерките, заложени в актуализацията на бюджета, са достатъчни на този етап.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев