АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИ НАСТОЯВАТ ИНСТИТУЦИИТЕ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ОТНОСНО ЗАТВАРЯНЕ НА УЧИЛИЩАТА

Антиковид мерки в училище
31.08.2021 / 13:02

"Мястото на учениците е в училище, а не пред компютрите вкъщи, защото дистанционното обучение не е свързано само с образователния процес, а и с психологическото израстване на децата. Желанието ни е институциите да вземат такива мерки, при които училищата да бъдат затваряни последни и да бъдат отваряни първи, защото през изминалите две години на дистанционно обучение имаше различни абсурдни ситуации, като например учениците от 12-и клас да могат да ходят на дискотека, но не и на училище", това заяви за БТА Ралица Вачкова - родител на три деца, и член на групата "Да запазим училището като средище за децата".

Пред Министерството на здравеопазването днес от 18.00 часа ще изразим своята позиция и с нея искаме да напомним на институциите, че трябва да се вземат необходимите решения за децата и учениците през новата учебна година, обясни Вачкова. "При тъмночервената зона всичко ще бъде затворено, не отричаме COVID-19, но животът е ценен и трябва да се намери баланс между това да запазим живота на децата, на учителите и на възрастните хора, но и да запазим бъдещето на децата", коментира Ралица Вачкова.

Тя каза, че в жълтата зона е възможно "едно училище или един клас да бъдат изпратени в карантина при две заболели деца, ако имат някакви симптоми, но в същото време да продължат да се организират различни събития. Тогава децата отново ще са потърпевши", заяви тя.

Това, което ни събира в настояващата инициатива, е "децата да бъдат върнати в училище в безопасна среда, но институциите трябва да вземат решения за обществото - не само за училището, но и за контрола на мерките, свързани с коронавируса", коментира Ралица Вачкова.

"Ние сме общност от родители, учители, университетски преподаватели, учени и граждани, които смятат, че в условията на пандемия от COVID-19 българската държава системно пренебрегва и омаловажава потребностите на децата и жертва техните интереси. Децата вече стояха прекалено дълго време затворени. Те прекараха пред компютрите месеци наред в рамките на една и половина учебна година. Това навреди неимоверно на тяхното интелектуално, физическо, социално и психическо развитие. Именно тези наблюдения върху ученици в цял свят станаха повод голяма част от държавите да работят за осигуряване на присъствено обучение през започващата нова учебна година. Тук сигналите, че децата няма да влязат в училище, а отново ще трябва да седнат пред устройствата след 15 септември, зачестяват. Свидетели сме на безпомощно вдигане на рамене от представителите на институциите и оправдания с липса на обществен консенсус. Стига оправдания! В нашата общност има хора с всякакви убеждения - от пълни противници на всякакви мерки, до крайни поддръжници на най-сериозни предпазни мерки. Обединява ни мисията да върнем децата в разговора и да заявим категорично, че няма да допуснем повече те да бъдат жертва на управленско безсилие. Те понесоха достатъчно и връщането им сред връстниците, в детските градини и в училищата, трябва да бъде основна задача на управляващите и обществото в идните дни. Нека запазим училището като средище на децата!", призовават родителите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев