АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОТПРАВИ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ

Патриарх Неофит
18.08.2021 / 12:48

Патриарх Неофит отправи обръщение към българите за 1075-годишнината от Успението на Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец, съобщиха от Българската патриаршия.

Негово светейшество казва, че от най-дълбока християнска древност отшествието от този свят е било повод не за тъга и скръб, а за най-дълбока и осъзната радост поради приобщаването на християнина към вечния живот в Царството Божие, в лоното на Небесния Отец. А това е така, защото със Своето богочовешко дело и победата, която удържа над ада и смъртта, Господ Иисус Христос отвори за всички вярващи в Неговото име небесните порти, защото за това беше и дошъл: "... да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Пресвета Богородица, чието славно Успение отбелязахме само преди броени дни, първа засвидетелства плодовете на тази Христова победа и донесе в света тази радост от нашето ново раждане в онзи живот, който по думите на Спасителя е живот "в изобилие" (Йоан 10:10).

"Още по-голяма е тази радост, когато пред духовния ни взор е църковната прослава на някого, който още в този свят е показал с живота и подвига си такъв неизменен устрем към Бога и такова желание да се приобщи към Неговото Царство на Светлината, че е бил удостоен още приживе с дара на чудотворството. Тъкмо такъв е и нашият преподобен и богоносен отец Йоан Рилски, чието дивно Успение честваме днес.

От малък оставил света, заедно с цялата му суетна слава, той избра по-доброто като се подвизаваше усърдно при суровите условия на Рилската пустиня, преминавайки през най-тежки изпитания и препятствия от врага на нашето спасение, но устоя докрай и справедливо заслужи венеца на светостта. Подир себе си остави образцово монашеско братство, на което даде завет, който и днес остава свят завет не само за монашестващите, но и за всички поборници на нашата спасителна християнска вяра. Още приживе беше удостоен с дара на чудотворството, а чудесата, извършвани от Бога по неговите молитви и неговото свято небесно застъпничество след Успението му, са неизброими", отбелязва патриарх Неофит.

Той казва, че за нас - православните християни от българския род, той остава завинаги наш отец и верен небесен застъпник пред Божия престол, но неговата слава е надхвърлила отдавна родните предели и той е достояние на всички християни, които с чисти сърца прибягват до светите му молитви. Свидетелство за това е неговата света обител, където непрестанно се стичат поклонници от цял свят, идващи, за да се поклонят пред неговите свети мощи и да изпросят небесното му застъпничество. Той е наша слава, наша заслужена гордост и радост за нас, но и наш вечен пример и образец: пример и образец за чистота на вярата и на живота според тази вяра, на безкомпромисна отдаденост и на истинско посвещение на християнското звание. Със свидетелството на своя завет и със своето чудотворство той ни укрепва в християнския ни път и също като Апостола на народите всякога се моли за нас, да ни направи Бог "... достойни за званието и да изпълни със сила всяко желание на благост и всяко дело на вярата", та и в нас да продължи да се прославя "името на Господа нашего Иисуса Христа" (2 Сол. 1:11-12).

"Нека в дивната духовна радост на този свят ден на неговата небесна прослава, когато честваме неговото славно Успение, в единомислие и благоволение, с чисти сърца и помисли да отправим молитвите си към него, та по неговото застъпничество да изправим пътищата си, да се очистим от всяко зло и неправда и да се удостоим с великата Божия милост за себе си, за нашите семейства, за Православната ни църква и за нашата свидна и скъпа на сърцата ни родина България. По молитвите на светия наш отец, дивен Рилски пустиножител и чудотворец Йоан, Всемилостивият Бог да ни дарува своето вечно спасение! Честит и благословен празник!", пожелава патриарх Неофит на българите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев