АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАТ ПОСТОЯННИ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ

Народно събрание
18.08.2021 / 10:22

Депутатите гласуват ръководството и членовете на 22 парламентарни комисии.

Комисията по бюджет и финанси се оглавява от Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Най-голямата парламентарно представена партия ще ръководи и комисията по енергетика, като неин председател е Иван Хиновски.

Правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов, също от „Има такъв народ“.

Професор Николай Радулов от ИТН пък оглави комисията по вътрешен ред и сигурност.

Без дебати върви работата по сформирането на парламентарните комисии с изключение на началото на работата на парламента.

Тогава председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова обяви, че групата се отказва от ръководни постове в парламентарните комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“, каза Манолова.

Думите на Манолова предизвикаха председателя на Народното събрание Ива Митева да направи остра забележка.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“, каза Митева.

Решението на „Изправи се БГ! Ние идваме“ вече се отрази на състава на Комисия за контрол над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, защото тези постове се полагаха на парламентарната група. Тази комисия обаче ще има председатели на ротационен принцип.

Народното събрание започна работа на 21 юли, а без редовни комисии не може да извършва законодателна дейност. Досега депутатите изслушваха представители на служебния кабинет, какъвто е и дневният им ред до края и на тази пленарна седмица. След сформирането на комисиите ще бъде изслушан министърът на образованието професор Николай Денков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев