АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙ-МАЛКО 5 ЖЕРТВИ НА ХАОСА НА ЛЕТИЩЕТО В КАБУЛ

 Афганистанци прескачат оградата на летището на Кабул.
16.08.2021 / 23:16

Най-малко 5 са жертвите на хаоса на летището в афганистанската столица Кабул днес. Двама души са убити от американски военнослужещи в отговор на вражески заплахи.

„Сред хилядите хората там, които се бяха събрали мирно, двама мъже, които са имали оръжие, са започнали да заплашват с него. Двамата бяха убити“, заявил неназован източник от Пентагона, цитиран от Франс прес.

Ройтерс уточнява, че става въпрос за два отделни инцидента в рамките на изминалите 24 часа.

Хилядите афганистанци, които искат да напуснат страната, след като талибаните взеха властта в Афганистан, се събраха на летището.

Заради инцидентите бяха преустановени всички полети.

Американските военни работят с турски и други чужди сили, за да разчистят летището в Кабул и да се възобновят полетите от там, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той съобщи, че военният министър Лойд Остин е разрешил изпращането на още един американски батальон в Кабул. Така броят на военните, помагащи на операцията по евакуация ще стане 6000 души.

Центърът на афганистанската Кабул е тих, няма следа от паника ден след като талибаните превзеха града.

Талибаните са навсякъде по всички контролно-пропускателни пунктове, използвани от полицията до този момент.

Междувременно стана ясно, че военновъздушните сили на Узбекистан са свалили афганистански военен самолет, преминал незаконно границата. Таджикистан пък съобщи за пристигнали в страната самолети с над 100 афганистански войници на борда.

На кадри, разпространени от местни медии и по социалните мрежи се виждат тълпи от отчаяни хора, които тичат по терминалите и се блъскат, за да се качат по стълбите на евакуационните самолети.

Съобщава се и за няколко загинали по време на суматохата.

Ето какво споделиха избягали афганистанци от Кабул, след като кацнаха на летището в индийската столица Делхи.

„Не мога да повярвам, че светът изостави Афганистан. Те ще убият приятелите ни. Ще убият и нас. Жените ни вече няма да имат права“, каза афганистанка.

„Кабул беше окупиран от талибаните. Мисля, че ще има ново правителство. Може би и ново споразумение. Няма яснота все още - кой ще е следващият президент, какво ще се случи“, посочи мъж от Афганистан.

А във видео, разпространено в социалните мрежи, съоснователят на талибаните Абдул Гани Барадар говори за „мирен живот“.

„Честитим голямата победа на целия народ на Афганистан, особено на хората в Кабул и на нашите муджахидини. Всичко стана много неочаквано, но с помощта на Аллах постигнахме този триумф.

Но сега не трябва да сме надменни, време е за изпитания, ще служим на хората, ще донесем спокойствие за цялата нация и ще работим за по-добър живот“, каза той.

Избягалият вчера от Афганистан президент Ашраф Гани е осъществил бягството си с хеликоптер, натъпкан с пари, писа ТАСС, като цитира руското посолство в Кабул. Предполага се, че Гани се е отправил към Узбекистан. В изявление във Фейсбук той заяви, че е избягал от страната, за да предотврати кръвопролития.

Британското министерство на отбраната потвърди, че през нощта във Великобритания е кацнал самолет с британски граждани, дипломати и афганистанци, имащи право на преместване.

Около 70 страни, включително повечето страни членки на Европейския съюз сред които и България, Великобритания и САЩ призоваха „хората с власт“ в Афганистан да „уважат и улеснят“ евакуациите на чужденци и афганистанци, искащи да напуснат страната.

Говорител на талибаните заяви, че „няма опасност“ за „посолства, дипломатически мисии, институции и чужди граждани в Кабул“.

Германският канцлер Ангела Мерел обяви днес, че може да се наложи Германия да евакуира до 10 000 души от Афганистан.

Външните министри на Евросъюза ще обсъдят утре ситуацията в Афганистан на видеоконференция.

Русия не приема талибаните в Афганистан като заплаха за Централна Азия, посочи специалния представител за Афганистан на президента Владимир Путин.

А Китай е готов да задълбочи „приятелските и кооперативни“ отношения с Афганистан. Пекин има опасения Афганистан да не се превърне в пункт на малцинствената мюсюлманска група уйгури в Китай и в замяна е предложил икономическа подкрепа и инвестиции в преустройството на Афганистан.

Новият ултраконсервативен президент на Иран Ибрахим Раиси заяви, че „военното поражение“ на САЩ в Афганистан е шанс за траен мир в страната.

Турция започна изграждането на 300-километова стена, подсилена с бодлива тел и окопи по границата си с Иран, за да предотврати нов бежански поток.

А коментарът на премиера на Пакистан Имран Хан беше, че след поемането на властта от талибаните са „счупени оковите на робството“ в Афганистан.

"Как страната падна в ръцете на талибаните толкова бързо и толкова лесно е интересен въпрос, който може да бъде разглеждан от различни гледни точки", зави пред БНР журналистът Георги Милков.

По думите му афганистанската армия на хартия изглежда по един начин, а на терен - по съвсем друг:

"Вече за никого не е тайна, че в много от провинциалните полигони голяма част от полицейския корпус и от армейския корпус бяха мъртви души, за да се източват пари. Това е проблем да дълбоката корупционна система. Това е един от минусите на тази държава, която се провали".

Милков подчерта, че талибаните са били международно легитимирани от САЩ, когато през февруари 2020-а година са сключили споразумение с тях в Доха.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев