АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПРИКЛЮЧИ БЕЗ ОБЩА ПОЗИЦИЯ

 Участници в Консултативния съвет по национална сигурност напускат президентството след заседанието.
16.08.2021 / 23:08

Без обща позиция приключи Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Обявените две основни теми - ковид кризата и бежанската вълна, бяха изместени от спорове около актуализацията на бюджета.

Президентът Румен Радев каза в изявление след заседанието на КСНС, че дебатът за актуализацията на бюджета касае националната сигурност.

Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ заяви:

„Всички участници от страна на парламентарните групи считаме, че темата актуализация на бюджета, на която беше посветена огромна част от времето на този консултативен съвет, е тема, която трябва да се дебатира в парламента“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Ние искаме да има актуализация на бюджета, подкрепяме това, не можем да оставим хората, и здравната система, и пенсионери на прага на тежка зима и на толкова кризи без актуализация на бюджета. Вътре заявих, че ще подкрепим на първо четене внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

Но разбира се изразих и нашите резерви по някои от разходите и перата, които предлага служебния кабинет, които за нас са неприемливи. Заявих, че между първо и второ четене ние, като парламентарна група, ще внесем своите предложения за такива корекции“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че няма да подкрепят мандат, връчен на БСП:

„Демократична България съзнава – първо, че страната има нужда от управление и че единственият шанс за това е около третия мандат. Същевременно ние имаме много ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, два пъти сме се явили (на избори – б.р.) с него, включително по отношение на БСП, че не можем да подкрепим правителство с техен мандат.

Затова нашият призив е – ако „Има такъв народ“ променят позицията си, защото ако те не променят позицията си за неучастие и неподкрепа, при никакви условия на правителство от трети мандат, тази хипотеза изобщо отпада“.

Председателят на ПГ Изправи се. БГ! Ние идваме! Мая Манолова коментира:

„Притеснена съм от липсата на минимално, на базово ниво на съгласие между парламентарните сили, между парламентарните партии по отношение на рисковете пред България и евентуалните кризи - и мигрантската, и здравната с Ковид, и социалната с ръста на всички цени. Очевидно е, че партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси, от позитивите, които биха извлекли“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев