АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЩЕ ПРЕЦЕНЯ КОГА И НА КОГО ДА ВРЪЧА ТРЕТИЯ МАНДАТ

Президентът Румен Радев  провери на място ситуацията по границата с Турция
13.08.2021 / 18:08

Румен Радев планира да направи нови консултации с партиите. "Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство". Това заяви президентът Радев, по време на посещението си на турската граница, където се запозна на място с предприетите мерки по справяне с миграционния натиск.

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета?" Така Радев отговори на въпрос кога ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет и как ще коментира безпрецедентната политическа ситуация. "Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия". Това каза още Радев и обяви, че очаква отговорност от всички парламентарно представени партии.

"Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", заключи президентът.

"Служебното правителство доказа, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление, не виждам готовност в партиите да следват този успешен модел", каза още Радев.

"Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа, катастрофира. Явно ни е трудно", отчете президентът.

Радев заяви още, че служебното правителство не е излъчено от партии, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. "Партиите са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчват кадрови решения. Аз мисля, че нашите партии могат да ни предложат много в това отношение. Нека да им дадем шанс, но времето изтича".

Президентът обяви, че ще поиска от парламента да насрочи президентски избори. А дали изборите да бъдат 2 в 1, "това е срещу философията на българския конституционен модел. Не искам да говоря за нови избори, преди да сме изчерпали всички възможни опции за съставяне на редовно правителство със широка парламентарна подкрепа и с доверието на българските граждани", обяви Радев.

"Миграционният натиск нараства и това е обяснимо", заяви още президентът по повод ситуацията по границата с Турция. И допълни "обяснимо е защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава".

"Има много логистични дейности, оградата на редица места е компрометирана. Това трябва да се възстанови. В същото време тя се превзема агресивно от растителност, иска се непрекъсната поддръжка. Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места. Всичко това иска възстановяване, иска подновяване", категоричен беше президентът.

По думите му това не става само със силите на областните управители, а трябват съвместни усилия. "Ако тази миграционна обстановка продължи да се усложнява, ще се задействат и други планове, подпомагане и с други структури за сигурност".

Трябва да се осигурят достатъчно средства на МВР, на "Гранична полиция", така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране, смята още Радев.

"Що се отнася до падналата ограда - ние чакаме от години проверка на прокуратурата. Какво стана със строежа на оградата", запита Радев.

"Необходими са допълнителни сили по границата, които сме организирали като част от единия от етапите на специализираната полицейска операция. Към момента в операцията не участват служители на министерството на отбраната". Това допълни главен комисар Деян Моллов - директор на ГД "Гранична полиция" .

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев