АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ В "МАРИЦА-ИЗТОК" ИСКАТ ПРЕРАБОТКА НА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

 Подписката в защита на енергийния комплекс започна едновременно в четири области - Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково. Снимка: Иван Славов-Радио Стара Загора
09.08.2021 / 20:19

Мащабна подписка в подкрепа на комплекса „Марица-изток“ започна инициативен комитет в четирите области – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори са синдикални членове и работници в държавните и частни дружества на територията на мините и ТЕЦ-овете в комплекса. Те ще настояват за преразглеждане плана за възстановяване и устойчивост на страната в частта енергетика и запазване на въглищната енергетика в комплекса „Марица-изток“.

Днес представители на инициативния комитет обявиха в Стара Загора подробности за намеренията си.

Подписката в подкрепа на комплекса Марица-изток стартира едновременно в няколко населени места в областите Стара Загора, Ямбол, Сливен, и Хасково, от където са и близо 92 600- те души, които са пряко и непряко заети в енергийния комплекс.

Пунктове има на четири места в Стара Загора, като още в първите часове се събраха няколко стотин подписа

Инициативата ще продължи един месец, но до дни очакват да бъдат събрани 100 хиляди подписа, като те веднага ще бъдат внесени в Народното събрание, обясни Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“.

От синдикатите са категорични, че плана за възстановяване и устойчивост не е обсъждан с тях, а единствената мярка засягаща енергийния комплекс е замяна на въглищата с газ, което е неефективно и съвсем не е устойчиво, каза още Наско Митев.

„Проектът е икономически необоснован, ако успее да стартира 2025 г. ще може да реализира енергия до края на 2029 г.“, допълни Митев.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ допълни, че настояват в плана да бъдат заложени вече разработени варианти за пречистване и съхранение на въглероден двуокис. Той припомни, че такъв вече бе представен от проф. Жеко Ганев в Стара Загора. Синдикалистите напомниха, че проект за улавяне на въглеродния двуокис разработват съвместно и Минно-геоложкия и Техническия университет. Като вече е намерено и близко място за отвеждане на двуокиса, на 30 км от централите.

Бисер Бинев от синдиката КТ Подкрепа в Мини Марица-изток обясни, че от Народното събрание ще бъде поискано и създаването комисия от експерти, която да преразгледа дали България не е постигнала вече въглероден неутралитет, и да започне незабавни преговори с Европейската комисия за преразглеждане на задълженията ни по Зелената сделка.

В подписката се включват и работници от американските централи в комплекса „Марица- изток“.

Наско Митев от инициативния комитет припомни и на политиците, че много от тях са поели ангажименти към работещите в комплекса по време на предизборната кампания и сега е време да се докажат в Народното събрание.

Очакванията са, че до 10 дни ще бъдат събрани 100 хиляди подписа, които веднага ще бъдат внесени до правителството и парламента с настояване за незабавни действия по поставените искания.

Синдикатите са готови и на протести и митинги, за да защитят работните си места.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев