АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ ТРИФОНОВ ЗАВИСИ ДАЛИ БСП И ИТН ЩЕ ПОДПИШАТ СПОРАЗУМЕНИЕ И ДАЛИ ЩЕ ИМА КАБИНЕТ

Корнелия Нинова  и Слави Трифонов
06.08.2021 / 17:45

На последните консултации на най-голямата парламентарна сила преди да отидат при президента Румен Радев не присъстваха и двамата лидери - Трифонов и Нинова.

Срещата минала в приятелска атмосфера, изгладени били много от спорните моменти в текста на декларацията на ИТН. Но когато от левицата подчертали, че държат документът да бъде подписан от двамата лидери - Трифонов и Нинова, от ИТН отговорили, че не могат да обещаят. Не били против, но трябвало да говорят с Трифонов.

"Искам да изразя своето задоволство, че успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляват затруднения. Съвсем скоро ще обявим абсолютните детайли как точно това ще се случи, посочи номинираният за министър-председател от "Има такъв народ" Пламен Николов.

Попитан ще има ли споразумение, той отговори, че въпросът все още не е обсъждан в парламентарната група на "Има такъв народ".

В отговор на въпрос, ако документът не е споразумение, какво ще бъде, Николов заяви: "Ще го обмислим. Може да бъде декларация. Нека оставим това на политическите ръководства".

Така подкрепата от социалистическата партия за кабинета на Пламен Николов виси на думата на Трифонов, въпреки постигнатите договорености. А от ИТН никой не се наема да прогнозира какво е в главата на лидера им и каква реакция ще има по този въпрос.

Двете групи се съгласили делът на бюджетните разходи от БВП да бъде равен на средния за останалите страни членки на ЕС. Първоначално от ИТН предлагали да е 36%. Социалистите обаче контрирали, че това е малко и при такава ситуация не могат да бъдат изпълнени социалните въпроси, по които вече съществувала договореност.

Консенсус бил постигнат и по данъчната система - да има прогресивно облагане. От ИТН дори предложили да има необлагаем минимум.

Съгласие имало и по темата за образованието, като ИТН са за предложението на социалистите да растат не само заплатите на учителите, но и на преподавателите във вуз. Сега се е стигнало до куриозната ситуация професори в университета да имат по-ниски заплати от учители в прогимназия.

Всичките тези договорки обаче ще изгорят, ако не ги приеме Трифонов и ако не пожелае да сложи подпис под тази декларация редом до подписа на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Гласовете на ИТН и БСП са недостатъчни за излъчване на правителство, те са само 101. Затова съдбата на кабинета "Николов" зависела и от ИБГНИ и ДБ, изчисляват социалисти. Още повече, че за БСП не било добре, ако тя е единствената партия, подкрепила ИТН. И това се отчита от тези, които водят преговорите с хората на Трифонов.

Поради обтегнатите отношения на ИТН с ДБ и ИБГНИ тяхната подкрепа била силно под въпрос. „Според нас е важно ИТН да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Трите така наречени „партии на протеста” се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен”, заяви Корнелия Нинова тази сутрин преди срещата с ИТН.

На последното заседание на НС зам.председателят на парламента Кристиян Вигенин предупредил своите, че "в никакъв случай не бива да оставаме сами – БСП, ИТН и с явната или неявната подкрепа на ДПС”. Той припомнил събитията от 2013 и 2014 година и заявил, че в никакъв случай не иска да се повтори онази ситуация. „Ние предварително трябва да сме наясно какво ще е решението и на другите партии на протеста", подчертал Вигенин.

Затова в левицата битувало мнението, че е по-вероятно да се реализира правителство с третия мандат, който те са уверени, че ще отиде при тях. Тогава ситуацията ще бъде национално-спасителна, затова кабинетът с мандат на БСП има голям шанс да мине, смятат на "Позитано" 20.

"Рискът да стигнем до трети мандат и нови избори въобще не е за подценяване. Ако се стигне до такава ситуация, естественото решение е БСП да предложи на членовете на служебния кабинет да бъдат предложени от нас като членове на редовно правителство. Сега дали ще са всички - е второстепенен въпрос”, е позицията на Вигенин.

Председателят на „червените” не се ангажира кой би дал подкрепа при такъв вариант, но обеща да има разговор с ИТН, ако ситуацията се развие така. Но се допуска, че това ще бъде последният вариант за "правителство на спасението" преди страната да отиде на нови избори.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев