АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНЕВ: ФИНАНСОВАТА КАРТИНА В БЪЛГАРИЯ Е МЕКО КАЗАНО ПРИТЕСНИТЕЛНА

Стефан Янев
29.07.2021 / 10:43

Проверката на служебното правителство е установила, че голяма част от възможностите за преструктуриране на бюджета са били изразходвани още в първите четири месеца на 2021 г. Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата, съобщава бТВ.

"Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми", каза ген. Янев.

"Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата - приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет - установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", обяви служебният министър-председател.

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

"За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание", каза Янев.

По отношение на приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, които са получени публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са с установена доста силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на 7 фирми, като е започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев