АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕШЕВ

Иван Гешев
22.07.2021 / 19:02

След близо 7 часа разисквания пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Съдебните кадровици спориха дали Янаки Стоилов има правомощията да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика ВСС. То е над 100 страници мотиви, плюс приложение, което съдържаше публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействието си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистрата.

След повече от 6-часови дебати ВСС не намери основание да започне проверка срещу Иван Гешев или да го отстрани от поста.

Обвинител номер едно коментира:

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа и е обидно, първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор".

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че всички материали и данни ще бъдат пратени в Народното събрание и определи днешния ден като:

"Смятам това за едно стесняване на реалния смисъл на Конституцията, което, опасявам се, ще даде поводи причините да се търсят в нея, а не в действията на ВСС. Според мен ВСС трябваше, така, както настоявах, да се произнесе по съществото на въпроса. Това е негова воля, негова отговорност и всъщност членовете на ВСС, в своето мнозинство, мисля, че избягаха от тази отговорност и юридическа, Така че в този смисъл, ако използвам по-образно сравнение, ВСС каза, че тестът не му е поднесен по начина, по който той е очаквал и не иска да решава теста".

Междувременно прокурата съобщи, че е снела обяснения от Делян Пеевски и от всички останали попадащи под санкциите на закона "Магнитски", без Васил Божков, който се укрива извън Европейския съюз.

В съобщението на държавното обвинение се посочва, че причината за публикуването му днес е високият обществен интерес, а целта е максимална прозрачност.

Специално за Делян Пеевски се посочва, че проверката срещу него продължава, както и тази срещу Илко Желязков.

Едновременно с днешното заседание за мандата на Иван Гешев от Гражданско движение БОЕЦ организираха протест пред Висшия съдебен съвет.

Те дойдоха с плакати, на които се четеше "Оставка" и "Гешев е позор". Пред сградата на ВСС посрещнаха с аплодисменти правосъдния министър Стоилов, внесъл за разглеждане искането за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор.

Протестиращите гледаха заседанието на ВСС онлайн и освиркаха изказването на обвинител номер едно. Недоволните поискаха представител на ВСС да слезе пред сградата, за да му връчат исканията си към Иван Гешев.

По-рано протестиращите блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“, което за часове остана затруднено.

От БОЕЦ обявиха, че внасят над 8 000 подписа във Висшия съдебен съвет с искане за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

„Искам все пак да има прозрачност в съдебната система и да не се допускат чадърите над министри, над хора от властта“;

„Макар и да не вярвам, че сега ще гласуват оставката на Гешев, защото те са си го избрали, този човек не трябва да го оставяме да бъде до 2025 година главен прокурор, защото за тези още 4-5 години всичко, което досега те не са направили законно - всички схеми, които са налице, още са незаконни и прикрити, те ще успеят да си ги направят законни и след 2025 г. вече няма да има за какво да ги пипнат. Затова веднага Гешев трябва да бъде премахнат и да бъде сложен друг човек";

„Тук съм, защото искаме незабавната оставка на Иван Гешев, също така реформа във ВСС, защото там има изключително много политически зависимости и това не може да гарантира разделянето на властите“, казаха пред БНР участници в протеста.

По-рано протестиращите залепиха върху сградата на ВСС лепенка, че това е „офис на Пеевски“.

Георги Георгиев от БОЕЦ обясни:

„Написали сме „офис на Пеевски“, за да легализираме статута на тази сграда към момента, който статут се дава от т.нар. „чугунено мнозинство“ на мафията, което си избра Гешев по нареждане на Пеевски. Затова слагаме и табелата „Офис на Пеевски“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев