АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА УТРЕ КОНСУЛТАЦИИ ЗА КАБИНЕТ, "ИТН" ПОКАНИ НА СРЕЩИ ВСИЧКИ БЕЗ ГЕРБ

Президентът свиква утре консултации за кабинет
22.07.2021 / 15:48

Две седмици след предсрочните избори основните политически сили влизат в режим на преговори по възможностите за излъчване на ново управление на страната. Предвидените в Конституцията консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство ще са утре, а през почивните дни ще текат разговори между парламентарните групи.

Президентът свиква утре консултации за кабинет, "ИТН" покани на срещи всички без ГЕРБ

След негативните реакции, които предизвика съставеният без никакви съгласувания и обявен часове след изборите проектокабинет, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", смени стратегията си и днес покани за всички партии, с изключение на бившата управляваща ГЕРБ, на срещи. Според поканите на тях ще бъдат обсъдено управлението на страната и съставянето на правителство. В края на миналата седмица от "Има такъв народ" обявиха, че ще предложат нов кандидат за премиер и ревизиран състав от министри и декларираха, че са склонни да обсъждат политики, но не и имена.

Първият разговор ще бъде с представителите на "Демократична България", а срещата е насрочена за петък следобед. В събота ще са консултациите с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП.

На разговор е поканена и ДПС, макар че в последните месеци от партията на Слави Трифонов да повтаряха, че нямат никакви допирни точки с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото са "партии на статуквото". Днес зам.-председателят на групата на Филип Станев обясни промяната в позицията с това, че т.нар. "партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", нямат мнозинство от 121 гласа и затова се налага да се проведат разговори и с БСП и ДПС. Консултациите с ДПС са насрочени за неделя преди обед. Всички поканени формации са потвърдили, че ще присъстват на разговорите.

"Такъв е смисълът на демокрацията и тези разговори трябва да се водят тук, в българския парламент. Ние сме длъжни да поканим всички, за да ги чуем", каза депутатът Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Според него срещите ще са публични и трябва да са практични.

Пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви три ключови пункта на предстоящите разговорите : "Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет". Председателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви, че коалицията няма да подкрепи правителство с участието и подкрепата на ГЕРБ и ДПС и за пореден път посочи темите, по които не бил могъл да бъде направен компромис - ревизия на предишната власт, съдебна реформа и увеличението на пенсиите.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта необходимостта на тези разговори, за да бъде намерен най-верният път към стабилно управление. Тя уточни, че резултатът от преговорите между "Има такъв народ" и БСП ще бъдат обсъдени на Националния съвет на левицата, който ще се състои в неделя (25 юли). Ръководният орган на партията ще реши дали да бъде дадена подкрепа на "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

Днес прессекретариатът на президентството съобщи, че държавният глава Румен Радев свиква предвидените по Конституция консултации с представители на парламентарните групи в петък (23 юли).

Първа с президента ще разговаря най-голямата група - на "Има такъв народ", а началният час за разговорите е 9. От 10.15 ч. ще са консултациите с ГЕРБ-СДС, а от 11.30 ч. - с БСП. Представители на "Демократична България" ще са при Радев в 13.30 ч., от 14.45 часа е срещата с ДПС, а от 16 ч. - с представители на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Следващата стъпка от конституционната процедура е определянето на датата, на която президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на посочения от "Има такъв народ" кандидат за министър-председател. Възможно е това да се случи още през следващата седмица.

Групата ще разполага с една седмица, за да върне на държавния глава структура и състав на проектокабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание, или да се откаже от опита за съставяне на правителство. При откриването на парламента вчера зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов прогнозира, че до 14-15 дни - т.е. до 5 август, ще има редовен Министерски съвет, или ще се върви към следващи предсрочни избори.

Източник: dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев