АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН ЯНЕВ: ГОТОВ Е НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

Стефан Янев
22.07.2021 / 13:13

Ревизираният вариант Националния план за възстановяване и устойчивост е готов и вече е публикуван за обществено обсъждане.

Това съобщи в началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев. Той изрази надежда, че в близките дни министърът на икономиката Атанас Пеканов ще може да го представи на новите депутати и да обсъди с тях изведените в документа приоритети.

„Акцентите са в образованието и иновациите, за развитие в посока произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност, икономическа трансформация, екологичен преход по отношение на българската енергетика и технологичен преход на селското стопанство. Тези реформи са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние", съобщи още премиерът на служебното правителство.

Янев акцентира и върху друга криза – демографската, и обясни, че едно от решенията за нея е развитата икономика, която би предоставила добре платени работни места, които да привличат младите българи да се завърнат от чужбина в родината си.

Стефан Янев за пореден път изрази надежда, че партиите в 46-ото Народно събрание ще постигнат „диалог, който ще позволи да се направи формулата на бъдещото управление на страната“.

„Надявам се, че ще продължи развитието на онези приоритети, фокус на които ще бъдат българските граждани и българският бизнес. Надявам се, че ще имат мъдростта да постигнат точно това. Проблемите, с които и ние се сблъскваме са свързани с продължаващата вече година криза, която се отразява както на хората, така и на бизнеса. Затова е необходимо да се демонстрира как държава иска и е в състояние да подаде ръка на гражданите и бизнеса, който е в основната на благоденствието на цялата държава“, подчерта Янев. Освен инвестиционни проекти Планът за възстановяване и устойчивост съдържа и много реформи. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на МС. Той смята, че това е правилният подход, защото в бъдеще, когато идват допълнителни финансови средства, не трябва да има само инвестиционни проекти, но и да има реформи към тях.

"Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи", посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева.

"Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер. Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев