АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИТИЦИ ПО СВЕТА БИЛИ ШПИОНИРАНИ С ПОМОЩТА НА ИЗРАЕЛСКИ СОФТУЕР

Шпионски софтуер
19.07.2021 / 08:07

Стотици журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати в цял свят е можело да бъдат следени чрез израелски шпионски софтуер, продаван на авторитарни правителства. Това показва разследване на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии.

То е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на смартфони с различни операционни системи.

Имената на политиците в списъка ще стават ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.

Анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Според разследването тези правителства и различните им държавни агенции са имали възможността да поемат контрола над телефон, заразен с „Пегас“.

Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидент в ОАЕ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев