АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАСОВ ПРОТЕСТ СРЕЩУ COVID МЕРКИТЕ В КИПЪР

 Протест срещу ограничителните мерки в Никозия, март 2021 г.
19.07.2021 / 08:04

Масов протест срещу Covid мерките в Кипър се проведе снощи пред президентския дворец в Никозия. Оповестените искания са за незабавна отмяна на въведените от правителството „незаконни” и „противоконституционни” изисквания в борбата срещу коронавируса.

Хиляди участваха в демонстрацията, организирана в социалните мрежи, в защита на правата им, които според тях се нарушават с предприеманите от правителството мерки заради пандемията.

Протестиращите настояха незабавно да бъде премахнато прилагането на коронавирусния безопасен пропуск /SafePass/ и задължителните тестове 2 пъти седмично за всички неваксинирани.

Те призоваха правителството да прекрати дискриминацията и разделянето на гражданите на ваксинирани и неваксинирани, както и да спрат заплахите от работодатели за уволнение на служители от публичния и частния сектор за отказ да бъдат ваксинирани.

Масовият протест избухна в отговор на решението на правителството за въвеждане от вторник на нови, по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. С тях неваксинираните трябва да правят тест на всеки 72 часа, за да имат достъп до магазин, ресторант, банка, обществен транспорт, клиентски центрове и други места на открито и закрито.

Бързите тестове, които досега бяха безплатни, от 1 август ще са за сметка на гражданите.

Тези решения, срещу които бе насочен протестът, бяха взети от правителството заради резкия скок на новите случаи на коронавирус в Кипър, които през тази седмица надминаха 1000 на денонощие.

Протестиращи срещу ограничителните мерки и ваксините нападнаха снощи кипърска телевизия и запалиха автомобили пред сградата ѝ в Никозия, съобщи междувременно АФП.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев