АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАШКОВ: БЪЛГАРИТЕ ПРОДАВАТ ГЛАСОВЕТЕ СИ ЗА ХЛЯБ, ЛЕЩА И ДЪРВА ЗА ОГРЕВ

Бойко Рашков
09.07.2021 / 17:38

Търговците на гласове у нас купуват вота на бедните български граждани срещу елементарни продоволствени продукти като хляб, брашно, леща и дърва за огрев.

Това стана ясно от думите на Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в служебното правителство. Той обобщи работата на МВР срещу купуването на гласове от април насам.

Рашков смята, че през последните години не е правено нищо за да се противодейства на изборната търговия в България и благодарение на това тя се е развивала необезпокоявано.

„Търговците на гласове използват различни подходи когато искат да ангажират определени групи граждани да гласуват за една или друга партия. На тези граждани е давано хляб, дърва, брашно, леща и други подобни. Разбира се и пари – 30, 40, 50 и малко повече лева. Кой може да се задоволи с това срещу хляб да продаде гласа си? Няма съмнение, че това може да направи много беден човек, за когото такива суми, хранителни продукти или дърва за огрев са ценност, която може да ги мотивира за кого да гласуват“, коментира още вътрешният министър.

Той бе категоричен, че бедността у нас се използва за политически цели.

„После някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва: Пак ги бих. Ето по какъв начин се бие противника – който има по-голям ресурс бие онзи, който има по-малък ресурс“, каза Бойко Рашков.

Той смята, че МВР умишлено си е „затваряло очите“ пред подобни престъпления, защото предишните министри днес са кандидати за депутати от определена политическа сила.

"Естествено, че те никога няма да насочат службите на МВР в разкриване на престъпления с изборните правата на гражданите, когато тези престъпления са свързани с тяхната партия. До 4 април има само няколко дела, които са образувани срещу партии, основно срещу техни противници. Но, няма нито едно разследване за купуване на гласове в полза на политическа партия, от която са издигнати“, разкри още министърът.

Той отново критикува прокуратурата, че не е разследвала достатъчно изборната търговия и подаваните сигнали.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев