АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЮРИЙ ЯНКОВ: А ЗАЩО НЕ АЕЦ КРАЙ СЛИВЕН?

Юрий Янков с Жан Виденов и проф. Владимир Попов
09.07.2021 / 10:05

Юрий Янков е юрист и експерт по национална сигурност. Лидер на партия „Възраждане на Отечеството“ в региона, член на Националния съвет на предизборната коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, кандидат за народен представител. Определя себе си като русофил и сливенофил. В предизборната кампания той влезе с дръзката идея за изграждането на атомна електроцентрака край Сливен.

- Господин Янков, немалка част от хората споделят настояването ви за провеждане на референдум за членството на България в НАТО и започнаха да разпознават в партия „Възраждане на Отечеството“ една нова, своя политическа концепция. От друга страна, Вие не сте човек, който участва в случайни битки… Какво според вас може да направи един депутат за Сливен – град, който през последните години е доста изоставащ, апатичен и вял?

Моето скромно адвокатско мнение е, че сливналии винаги са били будни хора, загрижени за бъдещето на града и на държавата. Но някак се изхабиха с течение на времето, в тази дълга 30 години борба за демократизъм. Помните как бяха по площадите, как ликуваха, че е паднал комунизмът и ще дойде нещо по-добро. Но - всъщност ставаше все по-зле. Бяха приватизирани всички предприятия, техните активи бяха разпродадени на безценица, омаломощени, работниците бяха изгонени на улицата… А знаете какви огромни манифестации имаше в Сливен преди 10-ти ноември, с колко много предприятия, с колко много работници. Неслучайно Сливен беше наричан „българският Манчестър“. От друга страна, знаете каква армия имахме, колко квартала, населени с офицери, колко поделения! Цели полкове имаше тук, щабът на Трета българска армия… Сливен имаше самочувствието на силен, мощен град, отстояващ националните интереси.

Но всичко това изчезна след „промяната“, а в борбата си за по-добро, за по-голяма демократичност, се оказа какво? - Че всички пътища водят към една бездънна яма. Така постепенно у сливналии се породи една апатичност и убеденост, че всички избори са предрешени и няма да донесат нищо ново и градивно.

Нашата коалиция, по-скоро нашата партия – Възраждане на Отечеството, е нова. Тя бе създадена на базата на Национално движение „Русофили“. Създадохме я, тъй като без политическа структура, без политическо въздействие едно юридическо лице с нестопанска цел няма как да осъществи национални интереси и идеали. Ние, една шепа хора, тръгнахме много смело с исканията България да бъде обявена за Зона на мира и за задължителното провеждане на референдуми за членството на страната ни във военни съюзи. Натрапването на чужди войски в България, вкарването ни в НАТО по един, извинявайте, но сатрапски начин, без да се допитване до волята на народа, тази американска база край Сливен, защото тя е на американците, а не е на НАТО - всички тези неща са много опасни. И лесно мога да станат застрашаваща ябълка на раздора… Затова ние сме за баланс на националните интереси между нашата страна, Русия и всички европейски държави, включително САЩ, но без приоритезиране - само на Щатите или само на Европейския съюз, оставяйки Русия в изолация.

А всички знаем, че Русия е страна с изключителни природни ресурси и че ние сме черпили, а и отново можем да черпим блага от нея. Защото с руснаците ние имаме много общо – в културен и исторически план, ако щете политически и езиково. И не на последно място – ние имаме славянски души. Затова руснаците винаги ще гледат на нас по-благосклонно. А виждате какво става в момента: на нас ни се натрапва да влезем в еврозоната, да приемем евровалутата. Но защо други държави - членове на ЕС, се въздържат? Чехия, Унгария, Полша, например. Значи трябва дълбоко да се замислим за политиката на българската държава, а не да се хвърляме във всички мрежи и капани, които ни се предлагат, трябва по-трезво, с по-голяма национална гордост и самочувствие да преценяваме кое е в наша полза и кое - в наша вреда. Нашите позиции, на Възраждане на Отечеството, са изключително смели, и те защитават националния ни суверенитет. И националната ни сигурност.

- Да се върнем към Сливен. Какво все още не е късно да се направи тук, за да се усети икономическо и социално оживление?

- Може да се направи нещо много смело и бих казал дръзко-иновативно: да се построи край Сливен атомна електроцентрала. Давам си сметка, че към момента това звучи доста екстцентрично, но понякога трябва да се предприемат по-нестандартни и смели стъпки, за да се дръпне напред. Да, има доста сложни процедури, но това не е невъзможно. Имаме Тунджа – достатъчно голяма река, имаме подходящи терени, няма никакъв проблем да се изгради край нея нова българска АЕЦ. А една атомна централа ще създаде много работни места, но още по-важното – ще произвежда ток. А това е крайно необходимо, след като закрихме четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“. Бил съм в Козлодуй няколко месеца по време на изграждането на АЕЦ. И знам, че това е нещо наистина грандиозно!. Изключително мащабно, с огромна работна ръка, със стотици специалисти във всяка една насока. Смятам, че при една много добра бизнес мотивировка може да се издейства край град Сливен, край река Тунджа да се направи една нова атомна електроцентрала. И ние, сливналии, малко да вдигнем главите - като град и като регион.

- Не мога да не Ви попитам и за инициативата „Три морета“. Политолози смятат, че всъщност тази инициатива е насочена срещу Русия. И е създадена най-вече с цел разкъсване на евентуално по-тясно сътрудничество между Русия, Германия и Франция - като сериозни икономически и политически фактори на Европейския континент. Днес България и президентът Радев са домакин на „Три морета“. Какво мислите Вие за нашето участие в този „алианс“?

- Ние сме против тази инициатива. Аз мисля, че германците преди вече много години сериозно се напатиха от конфронтацията с Русия, както и Франция, впрочем… И тези две страни много добре си дават сметка, че Русия е една огромна държава с огромни ресурси, и всички са заинтересовани да поддържат с нея добри икономически отношения, за да просперират техните държави. А защо и ние да не се възползваме от това?

- Що се отнася до „Триморие“ – то едва ли ще постигне нещо друго, освен да повиши бдителността на Русия. Но ние се питаме: защо трябва да правим така, че да бъдем враг на Русия? Какъв е нашият икономически, социален, културен интерес от това? Ето виждате каква стратегическа грешка се направи с АЕЦ „Белене“. Аз ще ви кажа, че една Турция, която е сериозен член на НАТО, но не е в Европейския съюз, строи четири атомни централи край Къркларели, съвсем близо до границата с България. С руски реактори и с руски уран. И може би ще дойде време, когато ние ще купуваме ток от Турция! Затова считам, че не е лишена от резон и разум моята идея за изграждане на атомна централа край Сливен, няма никаква съществена пречка за това, и да кажем на турците: „Ами, харчете си тока!“. Ето, виждате как от 1 юли отново се покачва цената на електроенергията...

- Да, и електроенергията е част от националната ни сигурност.

- Безспорно, във всяко едно отношение! И тази моя идея – за АЕЦ край Сливен наистина е много смела. Дай Боже да я прокараме! А що се отнася до инициативата „Три морета“ - това е притискане на нашия президент. Защото той е поставен между два стола… Но - за всичко се иска смелост. Аз мисля, че президентът Радев сам ще узрее за мисълта, че това е вредна инициатива. И като пилот ще направи заход, много бърз!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев